Бивша училищна работилница и 62 дка сухи треви и стърнища са горели в общо 11 пожара в понеделник, когато стартира седмицата по пожарната безопасност.  Голяма заслуга за огнените инциденти са имали високата температура и вятърът.
В 22.49 часа в понеделник на тел.112 е получен сигнал за пожар в спомагателна постройка в двора на бившето училище в Долно Абланово. Незабавно са изпратени два пожарни автомобила. На място огнеборците са установили, че горят 250 кв. метра от гредореда на бившата работилница. Огънят е загасен с 10 тона вода и са спасени двете пристройки към горящата сграда. Основната версия на разследващите е, че пожарът е предизвикан от цигарите на скрили се да пушат в работилницата деца.
Огнеборците са гасили още 10 пожара в региона, предизвикани от палене на огън до сухи треви и стърнища и от хвърлени незагасени цигари от автомобил. В един от случаите пламъците възникнали от искра от минаваща жп композиция.
Първо пожарникарите са гасили 22 дка царевично стърнище в местността Батмиш. От 13.22 до 14.36 часа мъжете с жълти каски са се борили с пламъци на площ от 1 дка в землището на Иваново.
По същото време оставена запалена свещ на гроб е подпалила 300 квадрата сухи треви в гробищен парк „Басарбово“. В 13.10 часа е получен сигнал за пожар до борова гора в местността Кору Гьолджук край Малко Враново, където са горели 2 дка сухи треви, храсти и клони от отсечени борови дървета. Пожарът е овладян до 15.25 часа с помощта на доброволци и служители от горското стопанство, организирани от кмета на селото. Спасена е 350 дка иглолистна гора. Предполагаема причина за пожара е палене на огън.
420 квадрата сухи треви са горели до жп линията при гара Бяла. Вероятна причина за пожара е искра от спирачната система на преминаващ влак. 3000 дка стърнища са изпепелени от огън, който пастир запалил в землището на Екзарх Йосиф. В 18.53 часа е получен сигнал за пожар до Птицекомбината край Червена вода, където са опожарени 11 дка сухи треви и храсти. Спасени са 50 декара смесен горски масив. Причина за пожара са запалени и оставени без надзор отпадъци на нерегламентирано сметище. Привечер е лумнал пожар на изкоренени дънери от лозов масив край Мечка. Коренищата са били запалени за разчистване на терена, но огънят е оставен без надзор и е обхванал 20 дка сухи треви. Пламъци са обхванали 2 дка стърнища до Тръстеник и Малко Враново в късните часове в понеделник.
Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в тревните и горски площи, посочиха от пожарната. И напомниха, че има категорична забрана за палене на крайпътни слогове, суха растителност по ливадите и стърнищата, поради което заловените подпалвачи ги чака затвор до 3 години и глоби от 500 до 5000 лева.