Имена, само произнасянето на които предизвиква тръпката на нетърпеливото, включва тазгодишният афиш на Есенния салон на изкуствата и културата на Община Русе. Достатъчно е да се каже, че легендарният Джон Лоутън ще свири в Русе на Грийн рок феста на 14 септември, че Хилда Казасян, Ангел Заберски и Михаил Йосифов ще поздравят за 50-годишнината Духовия оркестър на 1 октомври, а тромпетистът Венцислав Благоев и пианистът Теодор Петканов ще свирят на 11 октомври на 80-годишнината на Художествената галерия.
Динамично разнообразие от събития е събрано в афиша на Есенния салон, обобщи началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова, представяйки богатата програма от септември до края на ноември. За нас тази година е изключително важна в светлината на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата, така че се надяваме русенци да получат удоволствие от мероприятията, които сме подбрали, обясни заместник-кметът по културата Иван Григоров.
Пет фестивала ще привличат различни публики по време на Салона. Първият е гостуващият София филм фест, който от 16 до 19 септември ще покаже силни образци на европейско кино. Прожекциите с безплатен вход в Доходното здание започват с българския „Подслон“, с режисьор родения в Русе Драгомир Шолев, продължават със сръбския „Смърт на човек от Балканите“, копродукцията „Ангелският дял“, немско-френския „Пина“ за невероятната танцьорка Пина Бауш, „Любов“ с легендите на френското кино Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива и завършват с българския „Джулай“. Друг фестивал - на литературата, организира дружество „Канети“ със съдействието на Общината и културните центрове в София на Унгария, Полша и Обединеното кралство. Фестивалите Ex Erotica, „Българската Европа“ и рок фестът са традиционни и очаквани от русенската публика.
Шестте конкурса са друга посока, разгърната върху афиша на Есенния салон. Вече е в ход международният конкурс за оперни диригенти „Синият Дунав“, в края на септември ще бъдат обявени резултатите от ежегодния конкурс на библиотека „Любен Каравелов“ Ex Erotica, на 27 октомври ще бъдат връчени наградите от конкурса на Общинския детски център за култура и изкуство „Стоян Михайловски“, а на 2 ноември ще се проведе конкурсът за художествено слово. Друг конкурс със сигурност ще произведе новина в културните среди - на 31 октомври ще бъде обявен победителят в националния литературен конкурс „Елиас Канети“. Работата на журито е неимоверно трудна - сред над 30-те предложени книги са най-добрите белетристични произведения от последните две години, каза Чавдарова. Шестият конкурс е през ноември - това е 9-ият международен конкурс „Франц Шуберт“ на Националното училище по изкуствата.
Есенният салон тази година ще премине и под знака на пет юбилейни годишнини, които Русе ще отбележи. Художествената галерия празнува 80-годишен рожден ден, регионалната библиотека „Л.Каравелов“ - 125, а Осмите Арнаудови четения са посветени на 135 г. от рождението на академик Михаил Арнаудов. Още две значими годишнини ще бъдат отбелязани през русенската културна есен: празникът на Духовия оркестър и 200-годишнината от рождението на Верди - италиански филмов уикенд ще покаже на 2 и 3 ноември „Набуко“, „Риголето в Мантуа“ и „Травиата в Париж“.
През ноември предстои 4-ото международно биенале на миниатюрата и националната джаз среща, която ще събере почитатели на музиката на свободата на 22 и 23 ноември в Доходното здание.