Неизвестни вандали са разрушили 6-метрова статуя, копие на световната купа по футбол. Тя е разположена до тренировъчната база, на която ще тренира националният отбор на страната по време на Мондиала. Това съобщиха общинските власти в Тересополис.

Хулиганите не се посвенили и унищожили статуята, въпреки че тя се е намирала на една от централните улици на града. Кметът на обещал злосторниците да бъдат открити и предадени на органите на реда. В момента тече разследване.

Националният отбор на Бразилия ще тренира по време на световното първенство в базата Гранжа Комари в Тересополис, като ще пристигне там в края на май. Това не е първи случай на увреждане на сувенирна символика на световното първенство по футбол.

Атаки на хулигани са били големи футболни топки с логото на ФИФА и на световното първенство, както и статуя на талисмана на първенството Фулеко. Мондиалът не се приема еднозначно в Бразилия и това е резултат от развитието на обществото в последните 15-20 години, пишат медиите в страната.

Бразилия далеч не е тази обсебена от футбола страна, каквато е позната на света от края на 20-и век. Младото поколение има доста по-различни интереси, а през 2013 година над 1 милион души излязоха на протести срещу големите разходи за световното първенство, които прави държавата.

Те предпочитат същите пари да се вложат в инфраструктура в изостаналите райони на страната вместо във футболния форум. Няма яснота дали унищожението на символиките е знак на протест срещу провеждането на първенството, или пък резултат от употреба на алкохол, психотропни или наркотични стимуланти.