Едва ли е учудващо, че човек с толкова интересен живот и съдба като Стив Джобс няма да бъде запомнен единствено с изключително успешната си компания, но и с прозренията, които прави и ни поднася по възможно най-прям начин.

Мислите на Джобс е режещо проникновени както по важните житейски въпроси, така и за начина по-който трябва да си вършим работата в професионален аспект. За неговия подход към грешките в работата например разбираме от репликата „Понякога когато създавате иновация, правите грешки. Най-добре е да ги признаете бързо и да се заемете с подобряване на другите си иновации“.

За вниманието към детайла мнението на основателя на Apple e: “Дизайнът не е това, което прави усещането и външният вид на продукта. Дизайнът е начинът, по който продуктът работи“.

Освен за перфекционизма в работата си Стивън Пол Джобс обича да говори и по теми като креативността, живота, смелостта, загубата и смъртта. Част от незабравимите му реплики, извадени от различни речи и интервюта следват:

„Креативността е просто да свързваш неща. Когато попитате креативните хора как са направили нещо, те се чувстват малко виновни, тъй като те всъщност не са го направили, те просто са видели нещо. Въпросното нещо е станало очевидно за тях след известно време.“

„Да не забравяте, че един ден ще умрете, е най-добрият начин, който познавам за избягване на капана на това да мислите, че имате нещо да губите. Вие вече сте голи. Няма причина да не следвате сърцето си“.

„Бъдете еталон за качество. Някои хора не са привикнали към среда, в което се очакват високи постижения“.

„Да бъда най-богатият човек в гробището не е от значение за мен.. Да си лягам всяка вечер, казвайки си, че сме свършили нещо чудесно... ето това има значение“.

„Гордея се с множеството неща, които не сме правили по същия начин, както и с нещата, които сме правили. Иновацията е да кажеш не на хиляди неща“.

„Смятам, че ако направите нещо и то се окаже доста добро, тогава трябва да отидете и да направите нещо друго също толкова чудесно, а не да стоите на същото място прекалено дълго. Просто разберете какво следва.“

„Моето уволнение от Apple беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта на това да бъдеш успешен бе подменена от лекотата да бъдеш отново начинаещ. То (уволнението) ме освободи от това да навляза в един от най-креативните периоди на живота си“.

„Качеството е по-важно от количеството. Един хоумрън е много по-добър от два дубъла.“

„Когато бях на 17, прочетох цитат, който гласеше нещо от рода: Ако живееш всеки свой ден така, сякаш той е последният ти, един ден най-вероятно ще се окажеш прав. Това ми направи впечатление и от тогава – за последните 33 години, всяка сутрин се гледам в огледалото и се питам. Ако днес беше последният ден от живота ми, бих ли направил това, което бих направил днес. И всеки път когато отговорът на този въпрос е бил не за прекалено много поредни ни, знаех, че трябва да променя нещо.“

„Убеден съм, че около половината от това, което разделя успешните предприемачи от неуспешните е чистата упоритост,“

  „Искам да оставя ехо във Вселената след себе си“

   Стив Джобс (1955 - 2011)