Средностатистическият русенец плаща с 26.6% по-скъпо за основните хранителни продукти, отколкото жителите на столицата, показва статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Потребителите в София продължават да купуват най-евтините хранителни продукти. Потребителска кошница, съставена от десет основни хранителни стоки (захар, брашно, ориз, фасул зрял, олио, яйца, пиле замразено, кайма, краве сирене, кашкавал Витоша), струва на столичанина средно 28.3 лева. За същата кошница русенецът плаща 35.84 лева.
В повечето областни центрове кошницата основни хранителни продукти струва около 35 лева, колкото броим и ние. Най-много плащат в Ловеч - 41.36 лева, или с близо 50% повече в сравнение със столицата. Плевен е друг град, където посочената кошница е с относително ниски цени, като там за нея потребителите плащат средно 30.9 лева.
Зелето и ябълките са най-поскъпващите хранителни продукти от началото на годината с повишения в цените им от съответно 40.9 и 21.4%, следвани от портокалите и бананите, чиито цени са се повишили с 18.4 и 14.4%, съгласно статистиката на ДКСБТ. С най-много спрямо началото на годината поевтиняват оранжерийните краставици, чиято цена се е понижила с близо 50%. Вносните краставици падат с 45.3%, а вносните домати с 43.8%.