След унищожителната градушка през миналата седмица, земеделските стопани в Русенско са изправени пред ново предизвикателство - идващата по Дунав висока приливна вълна заплашва близо 20 000 декара посеви в Сливо поле, Ряхово и Бръшлян. Само преди два дни катастрофата изглеждаше неминуема, тъй като най-мощната помпена станция в Нова Черна не работеше, а каналите към влажната зона Калимок-Бръшлян си стояха отворени, което правеше отводняването на практика невъзможно. Вчера обаче стана ясно, че тези проблеми вече са решени.
Три дни ни отне да намерим кой трябва да разпореди да бъдат затворени трите шибъра, през които водите на Дунав навлизат във влажните зони. Когато реката директно си влиза в каналите, отводнителните станции прехвърлят водата, но тя през през почвата се връща обратно. Слава богу, вече са затворени, обясни председателят на кооперация „Надежда“ в Ряхово Огнян Атанасов. Възстановено и е електроподаването към помпената станция в Нова Черна, която бе останала без ток заради аварирал далекопровод. Тъй като той се намира в защитената територия Калимок-Бръшлен, която е наводнена, се е наложило техниците буквално да плуват, за да търсят повредата. 
Вече има шанс да удържим приливната вълна ако дигите издържат, смята Атанасов. Обследването им е сложно, тъй като са обрасли с дървета и храсти. Затлачени са и отводнителните канали и по тази причина работи само една от двете помпи край Ряхово.
Ако посевите се наводнят и бъдат унищожени, земеделците могат да разчитат на известни компенсации от земеделското министерство. Те обаче се изплащат само за 100% унищожени масиви и то в замисимост от наличния ресурс, който според зам.-министъра Бюрхан Абазов е крайно недостатъчен. А в областната земеделска служба вече валят заявления за обезщетения от градушката. Най-засегнати са нивите в Червена вода, Семерджиево, Ново село и Николово - на практика най-плодородните участъци в общината. Първите информации са, че в цели масиви посевите са напълно унищожени и единственото спасение да се намалят загубите е като се засеят отново пролетници. Не е ясно обаче кога времето ще позволи изобщо достъп и възможност за обработка на земята. Големи са пораженията и в крайдунавските Мартен и Сандрово, а значително по-малки в общинския център Русе, в Средна кула и Долапите. Според шефа на областната дирекция „Земеделие и гори“ Левент Исмаилов, има постъпили заявления и от Тетово, Хотанца, Юделник, Стамболово и Кошарна.