- Г-жо Атанасова, честито! Очаквахте ли такъв успех?
- Надежда и Стилиян хвърлиха много сили в подготовката за това първенство. Когато другите деца се радваха в безгрижие на дълга ваканция, те бяха в своеобразна изолация в асеновградското село Нови извор и се трудеха като на заточение близо два месеца.
- Разкажете за Надежда.
- Тя е на 13 години. Преди година и половина намина случайно и от любопитство през залата със свои приятели, постоя, погледа, а накрая реши: „Искам да тренирам!“. Тя дойде в Спортното училище от Училището за европейски езици. През този период израсна много, тъй като е изключително амбициозна и упорита. Пълна отличничка! В Клайпеда изхвърли 47 и и изтласка 52 килограма. Лошото при нея бе, че в навечерието на първенството се разболя от пневмония и я прибрихме спешно в Русе. Трябваше да я закрепим някак без медикаменти, които евентуално съдържат забранени препарати. Д-р Дачев и д-р Щерева се справиха с това предизвикателство, за което им благодаря много. Надя имаше и болки в кръста, та се наложи да тръгне и на физиотерапия. Тя обаче стисна зъби, преодоля всички препятствия и заслужено спечели 3 бронзови медала.
- Как се представи Стилиян?
- Той е 14-годишен. Без да звучи високопарно, но неговото име ще остане записано в историята като медалист от първото европейско първенство за кадети. Стилиян тренира при мен 3 години. Изключително добро дете! Показателен за отношението му към спорта е фактът, че когато цялото му семейство замина преди време за Германия, той реши да остане в нашия клуб и Спортното училище. Стилиян даде 6-и резултат в изхвърлянето /78 килограма/, но имаше проблеми с травма, която на практика му позволи да направи само един опит. Постижението му в изтласкването му бе второ по сила - 102. Така завърши трети в многобоя. Ако бе изхвърлил 80, щеше да се класира втори в общото подреждане на категорията си /50 килограма/.
- Какво ви предстои?
- Отсега ще започнем подготовка за участие на европейското първенство за всички възрасти през април догодина. Това първенство ще е важно, тъй като ще се печелят квоти за Детската олимпиада.
- Има ли сред възпитаниците ви други състезатели, готови за националните отбори?
- Има, разбира се, но от суеверие не бих желала да споменавам имена. Искам да благодаря на клубния президент д-р Кирил Панайотов за грижите, които полага за развитието на „Русе“. Медалите в Клайпеда са и негови медали.