Средно по 12 пожара са гасили огнеборците на денонощие през горещия и сух август, съобщи началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов. Повечето от тях са били на терени със суха растителност и са възникнали заради небрежност при боравене с огън до стърнищата.
796 са регистрираните пожари от началото на годината до 8 септември, посочи комисар Павлов. При тях са загинали 3 души, други 13 са ранени. За същия период през миналата година пожарите в региона са били почти двойно повече - 1535, с една жертва и 10 обгорени. Съществена роля в големия спад имат падналите от май до август дъждове в региона.
Често пламъците тръгват от огнищата на самонастанили се в изоставени къщи клошари, допълни Павлов.
Тази година е историческа за пожарната в Русе, тъй като бяха осигурени 16 нови машини за гасене, каза комисар Павлов. Така 80% от автопарка на огнеборците е обновен и русенската пожарна вече е една от най-добре оборудваните в страната.
До четвъртък в рамките на седмицата на противопожарната безопасност службата обяви Дни на отворените врати. От 9 до 12 часа гражданите могат да търсят консултации в управлението на пожарната в Русе, Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили.