С 30 червени рози и портрет на Тодор Живков посрещна 9 септември 81-годишният Руси Маринов от Щръклево. Украсата бе поставена пред къщата му и цял ден събираше любопитни погледи и коментари в селото, а мнозина се снимаха за спомен с нея.
„Обичам го! Ако не беше той - никакво развитие нямаше да отбележим“, отсича за Тодор Живков възрастният мъж и споделя, че от време на време изважда портрета му пред дома си.
Това далеч не е единственият образ на Бай Тошо, както бе наричан Живков от симпатизантите си, в който дядо Руси се взира. Напротив - в дома си има към 4-5 портрета на бившия Първи на комунистическа България, като единият постоянно „дежури“ на входа на къщата му.
Пенсионерът казва, че изобщо не се интересува от мненията на минувачите, пък и те често били положителни. Всъщност в селото приемат къщата му за атракция. Няма как да е иначе, тъй като пейката, оградата и повечето детайли са боядисани в цветовете на българския трикольор. Впечатление правят и петте достолепни знамена отпред - българското, на Европейския съюз, на СССР, на Гърция и на БЗНС. Освен това комунистът по душа е направил специално кътче в беседката си в двора, където е поставил портрети на Георги Димитров и на членовете на Политбюро на ЦК на БКП. 

Левите празнуваха с цветя и речи

Габриела СТЕФАНОВА
Русенските привърженици на лявата идея по традиция почетоха 9 септември вчера пред Братската могила. Там бяха и членове на Българския антифашистки съюз.
Слово пред паметника произнесе депутатът Екатерина Заякова. Нейният вуйчо Здравко Чампоев е сред загиналите антифашисти, чиито имена са изписани на монумента.
В тържествената церемония взеха участие общинският лидер на БСП Божидар Йотов, областният управител Венцислав Калчев и заместникът му Милена Хинкова. Присъстващите поднесоха венци и цветя на Братската могила.