Обмисляме вот на недоверие към правителството на Орешарски, в момента ръководствата на партията и парламентарната група анализират дали си заслужава, защото при тази неестествена тройна коалиция вотът няма да мине, съобщи на пресконференция вчера депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Депутатът Светлана Ангелова пък коментира, че колкото по-бързо кабинетът „Орешарски“ си отиде, толкова по-добре ще е за България. В противен случай пораженията в бюджета и социалната сфера щели да бъдат непоправими.
От ГЕРБ подкрепят искането на протестиращите за оставка, но засега ще работят в парламентарните комисии, където ще заемат само редови места, за да контролират дейността на управляващите. Пламен Нунев ще е член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и за контрол на специалните разузнавателни средства, Светлана Ангелова - по социалната и в културната и медийната комисия, а Десислава Атанасова - в правната и по здравната.
Ангелова и Нунев споделиха, че се чувстват некомфортно да работят под обсада. По този повод депутатът нарече Народното събрание „най-скъпоплатения затвор“. Депутатите от ГЕРБ коментираха още кадровата политика на управляващите в Русе. Те очаквали още немотивирани смени. До седмица-две следващото уволнение може да бъде в ДАНС, предположи Нунев. Той заяви още, че не вижда управленска програма нито на ниво правителство, нито на регионално ниво. Докато ние бяхме на власт, бяхме посочили конкретни обекти, по които работим, а сега това го няма, отсече депутатът.
Той отрече на протеста в София на 4 септември да е имало организиран автобус от Русе. Мнозина техни симпатизанти и членове били там обаче с коли. Партийните структури били поканени да се включат в протеста, но по желание и без специална организация.
Пламен Нунев каза още, че отлив от партията няма, дори се чакало утвърждаването на 70 нови членове. В момента обаче вървяла актуализация на електронните пощи на членовете на ГЕРБ, защото имали намерение модерните комуникации да заменят партийните събрания.