Ако евроизборите бяха днес за БСП биха гласували 18,3%, за ГЕРБ също 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1%.

Това показват данните от редовното представително за пълнолетното население на страната проучване на общественото мнение на "Галъп интернешънъл", известно като "Политически и икономически индекс", направено 10 дни преди изборите. Данните отразяват обявените от респондентите нагласи и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат. "Галъп интернешънъл" ще направи своя отделна прогноза.

Проучването е проведено между 8 и 15 май чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1011 пълнолетни българи. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва. "България без цензура" изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна.

ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват. Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Не се отбелязва динамика при "Атака", като "Атака" и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване. Още веднъж трябва да се отбележи, че данните не са прогноза за изборен резултат и че отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на изборите.