За първи път в историята на Русенския университет студенти и преподаватели успяха да създадат модел на автомобил и да участват с него в международно състезание, събрало повече от 200 отбора и 3000 млади инженери. В продължение на месеци екипът от катедра „Двигатели и транспортна техника“, подпомаган от дизайнери и електоспециалисти, се труди над прототипа, наречен в чест на катедрата DTT и успя да постигне успех с много ентусиазъм и малко средства.
Три български отбора се състезаваха в „Шел Екомаратон 2014“ в Ротердам. От тях с най-добро класиране се поздравиха пратениците на РУ.
Всичко си струваше. Това обобщиха младите инженери от русенския тим, след като приключи и последният тур от най-мащабното състезание за иновации в автомобилите от 16 до 18 май. Специалистите от Русе не само се представиха достойно, а и
не допуснаха нито сериозна техническа неизправност в прототипа си, нито произшествие на пистата
и от 49 отбора в техния клас се наредиха на 23 място с изминатите 168.27 км с 1 киловат/час електроенергия. Това в парично изражение прави 8.85 стотинки - постижение, достойно за поглед в бъдещето.
Естествено, че ние сме много далеч от резултатите на победителите в класа си, но причините за това са много, коментира капитанът на отбора Димо Иванов.
В челото на таблицата с класирането е отборът на университета в Грац, Австрия, чийто автомобил тежи заедно с пилота си толкова, колкото русенският без човек. Всички материали на победителите са карбонови, а нашите разчитаха на стабилен винкел за рама и корито от епоксидна смола.
По време на обиколките в първия състезателен ден хронометърът на колата просто изключи и пилотът Виктор Стоянов се ориентираше в разстоянието само по километраж. Всъщност
русенският отбор показа на колегите си от цяла Европа, че можe да се справя и с подръчни средства
Въпросният хронометър е предназначен за велосипеди и момчетата сами си го купиха от верига хранителни магазини в Русе.
Оптимистичното за нашия тим е, че от следващата година организаторите от „Шел“ забраняват използването на задно задвижване в моделите, а русенският DTT  отговаря на това условие. Ще трябва много да поработим, ако можем да участваме и следващата година, но поне предаването няма да пипаме, коментира ръководителят на отбора доц.Симеон Илиев.
За дебютантите от Русе бе изненадващо да установят, че между тях и конкурентите им на пистата липсва каквато и да е конкуренция извън пистата. Всичко остана на трасето, извън него отношенията са колегиални, добронамерени и дори приятелски.
Ние не можехме да си носим много от инструментите, затова се наложи да поискаме менгеме и шмиргел от германците, поялник от французите, компресор от испанците и нито един не ни отказа, обясняват момчетата от тима.
Напрежението преди старта на втория ден нарастваше с всяка минута, тъй като всички станаха свидетели на катастрофи по време на обиколките, а автомобилите са само прототипи и защитата им не е от най-надеждните. Най-притеснена от предстоящото бе Сюзан Мехмедова - вторият пилот на нашата кола.
Само за една нощ напрежението свали от момичето 800 грама
но тя се справи безупречно, също както и колегата си Виктор Стоянов. Самата писта в „Ахой център“ - Ротердам, е с пет завоя от 90 градуса, които изискват изключително добри шофьорски умения за спиране, ускоряване и завиване, за да няма произшествие и едновременно с това да не се увеличава потреблението на енергия.
Преди всеки старт колите трябваше да преминат през изключително сериозна техническа оценка. Организаторите замерваха батериите на автомобилите и със специални детектори преминаваха по телата на пилотите в търсене на скрити енергийни източници, които биха могли да подпомогнат неспортсменски резултатите им. Задължителен оглед се прави и на спирачната система и звуковата сигнализация пак заради сигурността, която за „Шел“ винаги е била преди всичко останало.
Зад всеки от отборите с дългогодишни традиции в това
изключително състезание за млади инженерни умове
стоят стабилни спонсори, които им осигуряват пълен комфорт за участието и ги подкрепят както технологично, така и финансово. Съвсем логично е, че след приключване на обучението на инженерите в университета, те започват веднага работа в конструкторските отдели на мощните автомобилни компании. В Ротердам „на лов“ за таланти бяха представители на висшия мениджмънт на най-авторитетните компании от този бизнес.
Ако можем да направим нужните корекции, със сигурност ще се включим и догодина в маратона, казват русенци и се надяват достойното им представяне на пистата в Ротердам да им отвори повече врати за подкрепа.