216 313 са избирателите в Русенска област, а само в община Русе те са 154 331.
В неделя, когато са изборите за Европейски парламент, секционните комисии ще отворят в 6 сутринта, а изборният ден ще приключи в 19 часа.
За първи път в Русе ще има подвижна секция. За нея са направили заявка около двадесетина души, които ще бъдат обслужени по домовете им в изборния ден, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева. Избирателни секции ще има в старческите домове, болницата, Центъра за психично здраве и в ареста.
Кандидатските листи за български евродепутати са 24, в това число влизат и тримата независими кандидати.
Гласуването ще става с една интегрална бюлетина. Своите предпочитания гласоподавателите трябва да отбележат с хикс или с чавка в квадратчето с номера срещу името на съответната партия, коалиция или независим кандидат. От дясната страна на бюлетината са номерцата от 1 до 17 в кръгчета, предназначени за преференциалното гласуване. Ако желаем някой от кандидатите от избраната листа да мине по-напред в нея, отбелязваме с посочените знаци неговото номерче в листата. Ако например нашият човек е седми в листата на съответната партия, но смятаме, че той заслужава да се изкачи на по-предно място, трябва да отбележим кръгчето с номер 7. Листите ще бъдат изложени пред секцията и вътре в тъмната стаичка.
Дивчева предупреждава, че имаме право да отбележим само една преференция. Ако отбележим повече, вотът за партията или коалицията ще се зачита, но не и преференциалният вот. 
За първи път на тези избори освен урната, в която ще пускаме бюлетините, ще има и малка кутия, в която ще се събират след гласуването триъгълните отрязъци от бюлетината в долния й край. Номерът на триъгълния отрязък трябва да съответства на номера на кочана.
Бюлетините няма да се поставят в пликове, а след като се сгънат, ще се пускат в урната. Те трябва да имат по два печата.
Шефката на РИК Русе предупреждава гражданите, че е забрането снимането на бюлетините. Ако вотът бъде показан публично, той ще бъде обявен за недействителен. Ако човек сгреши при попълването, има право на втори опит. 
Ученици и студенти могат да гласуват по настоящ адрес, ако той е в друго населено място, с надлежно заверени бележници и студентски книжки.