Днес се навършват 5 години от трагичната гибел на ученичката от Математическата гимназия Петя Йорданова на кървавия булевард „България“. За съжаление, оттогава досега условията на движение по пътищата не са особено променени и катастрофите продължават да вземат жертви. 
Вчера бащата на Петя - Пламен Митев, който е областен координатор на фондация „Безопасни улици от Валя“, внесе при областния управител, кмета, Общинския съвет и директора на ОДМВР предложения на гражданската организация за спешни мерки за подобряване на безопасността по пътищата на България. Искането е те да бъдат разгледани от съветниците на юнската сесия.
Същото писмо е адресирано и до всички местни, регионални и централни власти в страната. Тъй като статистиката показва, че ежедневно по улиците загиват средно по двама човека, а минимум 10 са ранени, фондацията настоява за кардинални мерки: ограничение на скоростта до 30 км/ч в централните градски зони и и жилищните комплекси; много строг контрол при превишена скорост, неправилно паркиране, неотменими глоби. Фондацията настоява общините да си назначат урбанист, който да организира цивилизовано градското пространство, така че движението да бъде удобно, да има бус ленти и велоалеи, връзки между различните видове транспорт, безопасни пешеходни пътеки и т.н. Освен това организацията предлага общините да получат средства за закупуване на камери от фонда, в който се събират глобите на шофьорите. Там вече имало 30 млн. лева.