Бъдещи световни светила на диригентската палка, чиито имена със сигурност скоро ще се наредят до звезди като Херберт фон Караян и Рикардо Мути, в момента се изявяват на сцената на Русенската опера. Операта е партньор на австрийската компания Blue Danube Music Impresario и Музикална къща V‘AMO, които организират петия международен конкурс по оперно дирижиране „Синият Дунав“.
Конкурсът се провежда за първи път в Русе, досега неговите издания са преминавали в Бургас. В него вземат участие 60 диригенти от над 40 националности. Авторитетно жури от диригенти, директори на оперни театри, режисьори, продуценти и импресарии ще оценява кандидатите в три тура. Председател е Лари Нюланд от САЩ. В програмата на конкурса са включени оперните спектакли „Вълшебната флейта“ от Моцарт, „Кармен“ от Бизе и „Бохеми“ от Пучини, като в работата участват солистите, хорът и оркестърът на Русенската опера.
Конкурсът, който започна в събота, ще продължи до 20 септември. До третия тур от всички участници след класиране ще останат шестима финалисти. От 18 до 20 септември всеки от тях ще дирижира по едно действие от „Бохеми“. В последния ден ще се състои и церемонията по награждаването.
Русенската публика може да влиза безплатно по време на конкурса и да наблюдава работата на участниците в артистичното състезание. За финалната церемония и гала представлението на „Бохеми“ входът е с билети.