В разкошен празник за хиляди русенци се превърна първото издание в града на вече завоювалото популярност и възторзи турне „Музика под звездите“ от Фортисимо фест, дирижиран от Максим Ешкенази. 400-те столчета, подредени пред сградата на Общината, бяха заети близо час преди безплатния концерт, така че публиката в голямата си част остана правостояща. На сцената и на двете видеостени феновете на класическата музика станаха съпричастни към едни от най-обичаните симфонични творби.
Концертът започна с увертюрата към операта „Руслан и Людмила“, премина през вдъхновеното солиране на цигуларя Светлин Русев със Сен Санс и продължи с Хачатурян и Брамс. Прочит на класиката през фолклора направиха гъдуларят Георги Андреев и солистката Нели Андреева от ансамбъл „Филип Кутев“, а малкият гайдар Петър Бодуров предизвика щедри аплодисменти . Публиката посрещаше с възторг и артистичните реплики и обяснения на Максим Ешкенази, който увери, че от следващата година Русе ще стане редовна сцена и за проекта „Фортисимо фамилия“. Този проект вече бе представен тук тази пролет, когато под диригентството на Найден Тодоров невръстните русенски зрители чуха „Приказки за виолончело“.
На финала оркестърът на Русенска опера изпълни известна филмова музика, като Светлин Русев отново излезе на сцената за пиесите от „Усещане за жена“ и беше извикан на бис. Последното изпълнение – на саундтрака към кинопродукцията „Звездни войни“, направи и ефектно завършване на музикалния празник в Русе. В ритъма на музиката небето над града бе озарено от бляскави фойерверки.