Облечени в пъстри български национални носии от всички фолклорни области, наследниците на бежанци в Бесарабия изпяха акапелно химна на България и просълзиха присъстващите на церемонията за отбелязване на 128-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Русе.
34-мата българи от Измаил са членове на Асоциацията на семействата на бесарабски българи „Роднини“, чийто председател Маря Корчагина всяка година организира пътувания до различни краища на Майка България. В Русе измайловските българи бяха за пръв път, но получиха сърдечна покана от областния управител Венцислав Калчев за ново гостуване и обиколка на северната част на страната.
На тържествената церемония в Деня на Съединението край паметника на загиналите в Сръбско-българската война се събраха депутатите Екатерина Заякова, Светлана Ангелова и Ферихан Ахмедова, като и трите дами поднесоха цветя като загърбиха партийните си различия. До тях бяха областният управител Калчев, кметът Пламен Стоилов, председателят на ОбС Васил Пенчев, посланикът на Ирландия Джон Роуън, други официални гости и много граждани.