Японски телевизионен екип ще излъчи на Нова година филм за историята на траките в България, като специален акцент ще бъде поставен на откритото през миналата година златно съкровище в Омуртаговата могила в Свещари.

Проф. Диана Гергова, която попадна на уникалната находка на 7 ноември 2012 г., продължава проучването на обекта с млад екип от различни страни - студенти и доброволци от Испания, Италия, Сърбия, Словакия, Турция, Полша, Япония и България. На обекта работят и местни работници, които копаят с три багера, а останалото се разчиства на ръка.

Разкопките се извършват от четири страни, като вече е разкрита част от каменна гробница, строена преди 4500 г.пр. Хр. Тя е била с размери 3,5 на 6 метра, а зидовете й са широки 1,3 метра. Върху каменните блокове е открит надпис на латински "Марко извърши оброк", което означава, че римляните са се интересували и са познавали гробницата. Според проф. Гергова могилата е била ползвана за ритуални церемонии и в ранното средновековие от прабългарския владетел Омуртаг. Открити са и части от керамика.

За разкопките са отпуснати 10 000 лева от Министерството на културата, техниката е осигурена, както и миналата година, от спонсори. Известно финансиране има и от японския тв екип. Той ще покаже как върви проучването тази година, заедно с кадри от откриването на съкровището на цар Котела през 2012 г. Разкопките ще продължат до 9 септември.