Ако сутрин се разхождате или бягате в Парка на младежта, вероятно сте забелязали група ентусиасти, наредени в кръг. Дишат и издишат в синхрон, докато правят гимнастически упражнения, а от време на време се чува едно силно „Пааах“.
За непосветените всичко това изглежда може би странно, даже малко налудничаво. Който обаче се присъедини и опита ефекта на Body Flex-Easy Slim, става заклет почитател на необичайната гимнастика на треньора Филип Хайвазиян. Само след няколко дни всички притеснения, че може да изглеждаш смешен, изчезват, защото започваш да се чувстваш добре в тялото си, а духът ти полита.
В основата на Body Flex-Easy Slim стоят йогистки практики и дълбокото диафрагмено дишане. Всички знаем колко е важно дишането, но всъщност малцина дишат правилно, не се уморява да повтаря „гуруто“ Филип. И да обяснява ефекта от дълбокото дишане - така всяка клетка се зарежда с кислород, който подобрява кръвообръщението и метаболизма. Най-хубавото на бодифлекса е, че кислородът се насочва точно там, където има болежки или излишни мазнини чрез последователно натоварване на различни групи мускули. А резултатът е поразителен - отслабване без много усилия, стягане на мускулите, подобряване на здравето и хармония на духа и тялото.
Двадесетина минути занимания с тази практика са равни на почти час и половина крос. Не че бягането или фитнесът са лоши, но така си спестяваме време и усилия и не на последно място - щадим ставите си, които иначе се натоварват и изхабяват, отбелязва Филип Хайвазиян.
Самият той се запалил по Body Flex-Easy Slim преди няколко години. Имах пари, бях успял, но на килограми бях наддал и ме сполетя високо кръвно, а лекарят ми каза, че цял живот трябва да пия хапчета, разказва Филип. Тогава съдбата го среща с едни китайци в Украйна, после открива лесните и чудотворни упражнения на американката Грир Чалдърс. Днес Филип е много навътре в тази материя, има перфектни мерки, не пие хапчета, чувства се прекрасно и има последователи, които също като него откриват радостта да се чувстват комфортно в кожата си. Треньорът издава, че цялото това чудо се дължи на следната „тайна“ - при дълбокото дишане кислородът постъпва в кръвта, като активно повишава лимфния поток, а при изпълнение на статичните пози тялото се напряга и в мускулите постъпва силен приток на обогатена кръв. Така мазнините изгарят, а дихателната техника „масажира“ и вътрешните органи и облекчава вътрешното безпокойство.
Хайвазиян споделя, че каквото и да предлага на хората - Body Flex-Easy Slim, хранителни режими, медитация, практики за личностно развитие, то е пробвано първо лично от него. Точно затова е и убедителен, а тези, които му се доверят, не са разочаровани.
Когато някой ми каже, че няма възможност да отдели 20 минути за себе си, винаги му давам примера с автомобила. Може да бързаш, но ако нямаш достатъчно гориво, не подминаваш бензиностанцията, защото без да си заредил, ще останеш на пътя, казва Филип. Така е и с човека - ако не се балансира, ако не се зареди енергийно, изпушва и идват болестите.
Всеки, който иска стройно тяло, хармонична душевност и здраве, е добре дошъл в парка, кани русенци Филип Хайвазиян. Засега практикуващите се събират всяка сутрин в 7,30 часа на полянката зад Английската гимназия. Понеже треньорът смята популяризирането на бодифлекса за своя мисия, идеята му е упражненията да се появят и в интернет. На най-запалените си и сериозни последователи Хайвазиян смята да предаде своите знания, за да поемат и те щафетата. Ако съм сам, мога да помогна на 20-30-50 души, но ако сме повече, ефектът ще се умножи и светът ще стане по-различен, това е моята мисия, споделя в заключение Филип.