Чрез фантомни профили и представяне от името на тийнейджъри педофили дебнат деца в социалните мрежи, след което прехвърлят общуването в скайп с видео и индивидуални разговори. Годишно в България се разкриват около 20 случая на педофилски прояви, а за повечето от тях полицията просто не получава сигнали. За такъв вид поведение предупредиха специалисти по киберпрестъпления психолози и педагози по информационни технологии вчера по време на обучение за безопасността в интернет. Най-често жертви стават момиченцата на възраст от 9 до 15 години, а момчетата са обект на агресия след сбивания и кавги в училището.
Обучението бе водено от Албена Спасова, председател на Международната академия за обучение по киберразследвания и Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.
Слабите пароли и липсата на антивирусни програми също са част от методите, които хакерите използват за проникване в чужда поща или профил в мрежата. Специалистите смятат, че ако паролата съдържа 32 символа, то тя е почти непробиваема, но пък единични са случаите, в които се използват толкова много знаци. Масовите пароли в момента са със средна дължина 8 знака и се разбиват за секунди.