Рафаел Надал доказа защо е считан за един от най-добрите играчи в историята за пореден път. Испанецът реализира страхотен обрат над Анди Мъри след 1:6, 6:3, 7:5 и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Италия в Рим.

Всичко това означава, че в събота от 21,00 часа българско време ще видим Краля на клея срещу Григор Димитров в спор за място на финал във Вечния град.

Днешният двубой на Надал по нищо не предвещаваше крайния изход. Мъри започна уверено и поведе с 5:0, но все пак не успя да спечели на нула първата част. Нещо, което за последно е правил Роджър Федерер срещу Надал, но през далечната 2011-а в Лондон.

Ключов за развитието на втория сет бе първият гейм, в който Мъри пропусна възможност да вземе пробив. Надал се спаси и на свой ред взе подаването на съперника за 2:0. Това му бе напълно достатъчно да изравни общия резултат след 6:3.

Изглеждаше сякаш неубедителният в последните месеци Мъри най-после е повярвал в себе си, след като той дръпна с 4:2 в третия сет. Надал отново превключи на по-висока предавка и съумя да стигне до нова трудна победа в Рим, след тежките му битки преди това с Жил Симон и Михаил Южни.

Световният номер 1 изравни за 4:4, а два гейм по-късно реализира нов пробив и не остави повече шансове на своя разколебан съперник. Така Рафа вече има 14 победи от 19 двубоя с Мъри.

Досега Надал и следващият му съперник Григор Димитров имат 4 срещи. Всичките са спечелени от испанеца като в тях Гришо неизменно е печелил поне сет, включително и в четвъртфиналите на тазгодишния Australian Open.