Общественото обсъждане на четирите проекта за Мемориал на загиналите във войните за национално обединение премина бурно, но никой не посмя да коментира своите предпочитания. След като авторите представиха идеите си, дебатите се съсредоточиха главно около мястото на мемориала.
Инициаторите държат той да бъде поставен в градинката на „Александровска“ пред бившия Пети полк, откъдето воините са тръгвали за фронта. Архитектите Венцислав Илиев и Светозар Панайотов споделиха становище, че този избор не е добър, защото мемориалът ще остане в сянката на Паметника на свободата и на „Альоша“. Докато арх. Илиев обаче заяви, че ако се затъне в спор за мястото, целият замисъл ще пропадне, арх. Панайотов беше категоричен, че изборът на място е задължителната първа стъпка .
Оспорването на местоположението провокира общественикът Георги Манев да изрече еретичното за мнозина мнение за премахване на паметника „Альоша“. Той предложи и друг вариант - мемориалът да се издигне в една от главните алеи на Парка на младежта.
По всичко изглежда, че изборът на проект ще бъде оставен в ръцете на 8-членната комисията, в която освен представители на инициаторите - Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/ и Съюза на ветераните, има архитекти, художници, музеен специалист. Независимо че бе направен опит да се чуе и мнението на гражданите чрез въпросното обсъждане и чрез анкетни карти, които хората можеха да попълнят по времето, когато 4-те идейни проекта бяха изложени първо във Военния клуб, а след това в Пленарна зала.
Според председателя на РСОСЗР Димитър Вълков интересът е бил слаб, а мненията все още не били обработени. Редно е обаче да се каже, че разгласата и времето за експониране не бяха достатъчни.