Емил Елмазов е шеф на Съюза на билкарите в България, чл.-кор. на Международната академия по информатизация в Москва, специалист по ирисова диагностика. По образование е икономист, но дълги години се занимава с журналистика. След промените у нас създава първия вестник за народна медицина, а по-късно  резервата „Билкария“ в Боженския балкан и става управител на „Билкова градина“ ООД. Върху 150 декара изоставени земеделски земи и гори Елмазов отглежда природни лекове в чист вид и произвежда лимец. Цели 12 години му трябват, откакто намира малко находище на лимец в Източните Родопи, да умножи семената му и да върне на българската трапеза този вид първично жито с изключителни качества.

С ирисовата диагностика Емил Елмазов се захваща в Полша. Там той отива при един професор, за да изучава ароматерапия, но заедно с нея открива и тайните на човешките ириси. С професора наблюдават какви промени настъпват в тях след употреба на определени маслено-ароматични смеси. По онова време Елмазов вече има у нас инсталация за получаване на етерични масла. Разказва, че бил много впечателен от факта, че каквито и експерименти да правели с извличането на масло от  здравеца в Полша, така и не могли да получат качество като от нашия здравец. Затова професорът и Елмазов се договорили да си сътрудничат - да получават етерични масла в България от наши растения, а да ги изследват в полската лаборатория, където вървели научни изследвания в областта на въздействието на ароматните молекули върху човешкия организъм.
Любопитството на Елмазов към ирисовата диагностика се запалва, когато разбира, че определени
участъци в ириса отразяват състоянието на отделните органи
едни от тях чрез потъмняване на петната "викат" за светлина, други пък "викат" срещу нея и техният светлинен вибрационен код трябва да бъде понижен. Ако приемем теорията за живите вибрационни системи, каквито са всички живи същества, всеки орган има своята честота, но целият организъм има една обща честота, която като се разложи, можем да видим органите. Влияейки с определени вибрации чрез етерични масла, слънчеви извлеци, звуци, ние можем да променяме и нормализираме тези вибрации, обяснява Емил Елмазов. 
Към разшифроването на ирисите го тласка и споменът за българските богомили. Те винаги са ходели с торба, в която носят билки и кристал, с който гледат в очите, разказва габровецът. Той твърди, че определянето на болестите според ирисите е много древно знание, известно още на първите египетски жреци, които по произход били тракийци според документи, съхранявани във Ватикана и станали известни на света съвсем скоро.
Ирисите са като
карта на здравословното състояние на организма
обяснява още лечителят. И уточнява, че хубавото при този метод е, че позволява да се открият здравословните отклонения много рано, както и генетичните предразположения към определени заболявания, което пък е гаранция за голям успех при лечението. Тъй като често хората страдат от няколко болести едновременно, ирисовата диагностика дава възможност да се установи и взаимната връзка между тях, с други думи - първопричината, повдига завесата Елмазов. Добавя също, че ирисите дават много точна информация за алкално-киселинния баланс на човека. Той сега често е нарушен поради многото синтетични вещества в храните, които ядем, отбелязва билкарят. От тази силна химизация се получава свръхкиселинност, тя затормозва най-вече бъбреците и жлъчката се напряга да произведе жлъчен сок, който да компенсира киселинността, но същият сок трябва да се насочи и за мастната обмяна, да неутрализира стомашния киселинен сок, продължава с обясненията той, за да стигне до другата своя страст - билките и принципа, въз основа на който ги назначава на своите пациенти.
Използвам синергичния ефект на билковите комбинации
разказва Емил Елмазов. И уточнява, че в света на  антропософската медицина* се разсъждава така: в центъра на гроздовия плод е събран огънят, най-високата плътност е в гроздовата семка, значи в гроздовия плод преобладава импулс отвън навътре. При ягодите е точно обратното - семките са навън, а импулсът е центробежен. Когато започнеш да разбираш нещата така, разбираш, че когато в жлъчката има камък, върху нея трябва да се въздейства така, че камъкът да започне да изпитва центробежни сили и да излезе навън, разкрива билкарят философията, върху която стъпва неговият метод на лечение. Изхождайки от този принцип, Елмазов създал своя "Витифрагарин", в който има извлек от гроздови и ягодови листа. С първия извлек "хващаме" камъка в "примка", с втория го "издърпваме". Това може да ви се струва игра на въображението, но работи прекрасно, защото в него има дълбока красота и логика, казва лечителят.    
За да илюстрира как действат неговите билкови смеси върху организма, Емил Елмазов дава следния пример: "Когато знаеш, че една жена е влюбена в мъж, който е далеко, няма нужда да й предлагаш друг, просто трябва да й предложиш път да стигне до любимия".
На въпроса какво препоръчва на хората, за да запазят здравето си, билколечителят отговаря: Първо им разказвам как го рушат. И добавя, че днешната конвенционална медицина
страда от един голям порок - пренебрегва човешката душа
Според него е жалко, че в Медицинската академия не изучават Платон и неговите "Диалози", защото там той открива една основополагаща мисъл - че за да излекуваш тялото, трябва първо да излекуваш душата. А как се лекува тя? Със слово, отговаря билкарят. Някога са му казвали баене, но то не е нищо друго освен словесни вибрационни същности, с които обгръщаш човека, както акордьорът настройва пианото, тъй и словото на лекаря настройва душата на пациента, а ние осмяхме общуването с пациента, казва Елмазов. Той се възмущава, че днес лекарите нямат време да говорят с болните и поради това не успяват да го преведат през блатото на болестта. Елмазов споделя, че уважава лекарите, но истинските. И твърди, че лекар, който няма отношение към музиката и поезията, не може да бъде истински лечител. Щом той не чува тия звуци, няма как да чуе и звуците на човешкия организъм, в който здравите клетки "пеят", а болните "пищят", казва той и дава за пример Орфей, който бил жрец, лечител, поет и музикант.
За разлика от този тип лекари, които отказват да се вслушат в организма и да погледнат душата, аз гледам в очите на човека, за да му кажа по най-приемливия начин цялата истина за здравето му, за жизнената сила, с която разполага, с какви храни и билки би могъл да я възстанови и поддържа и докъде може да се довери на организма си, казва ирисовият дигностик и билкар.
Храната е лекарство, което помага на организма да се самовъзстанови
В това е дълбоко убеден Емил Елмазов. Само че не коя да е храна, а онази, в която са съхранени първичните природни структури. Една такава храна е лимецът, защото той не е подложен на хибридизация и няма сгърчени протеинови структури. Еволюционно у човека е заложен код за протеини с определена структура, а не за протеини изобщо, посочва създателят на резервата "Билкария". Освен това в лимеца няма химия, защото той няма нужда от нея, за да се развива и пази от плевели, не е придирчив към почви и климат, сам се пази от суша и наводнения и по тези причини той е полезен за организма, добавя Елмазов.
За да запазят здравето си или да го подобрят, хората трябва да ядат хляб от лимец или пък неговите кълнове, препоръчва билкарят. Към първичните природни храни добавя всички изконни български храни, които заради цивилизацията сме забравили. Например рафинираната захар може да се замести с чист пчелен мед или с билката сладък корен. Като чудесно средство за укрепване на организма препоръчва шипковия мармалад, но приготвен по традиционна рецепта, без рафинирана захар, а със сладък корен. Дивата боровинка също има уникални хранителни свойства, както и живовлякът.
Имайте по-голямо доверие в естеството
върнете се към храната, която е била на трапезата на нашите прародители, призовава Емил Елмазов. Той е радетел на старите български семена, но те вече са на изчезване заради икономическите фактори, които прогонват хората от селата, които карат фермерите да затварят животните си, вместо да ги оставят на свободна паша и да създават истинско мляко за децата ни. Елмазов е убеден, че който се е отказал от природата, все едно се е отказал от майка си.
Той държи хората да разберат, че няма как да са здрави, ако продължават да живеят по начина, по който сега го правят. Всеки днес бърза, не сяда да обядва, купува си нещо за 2 лева и смята, че се е нахранил и е минал тънко. Липсва спокойствие, отношение и наслаждение от храната, няма бавно дъвчене, вглъбяване в храненето. Според Елмазов така ще минат 5-6 месеца и организмът ще си отмъсти.
Затова е категоричен, че съвременният човек трябва да се поспре и да обърне внимание на храните, които консумира, както и на самия процес на хранене. Споделя, че в практиката си е срещал много хора, които не разбират смисъла на разделното хранене и буквално издевателстват над организма си, като смесват несъвместими храни и в голямо количество. Всеки сам ляга в своя гроб, отсича билкарят.
Елмазов препоръчва никога да не сядаме на масата, ако на нея няма поне един продукт с първична природна структура. Да ограничим консумацията на преработени храни. Да изхвърлим микровълновите печки, защото увреждат храната ни, както и всички промишлени продукти, които ни тровят с оцветители, консерванти и редица други химикали. Според Елмазов е време да се върнем към традициите на българина, към малката градинка и към малката зелена аптечка. За съжаление, споделя той, при поголовното изсичане на горите се губят много ценни видове растения и се подписва смъртната присъда на българската фитотерапия.
* Антропософската медицина е призната като официална терапевтична доктрина през 1992 г. от Европейския парламент в Страсбург. Тя представлява разширение на лечебното изкуство чрез духовно-научното познание за човека и природата, чиито основи са положени от д-р Рудолф Щайнер в началото на 20 век.