Близо 55 кг хероин за 2 740 000 лева по цени на дребно са задържани на Дунав мост при съвместна операция на митничари и служители от Гранична полиция. Дрогата, разпределена в 50 пакета, е открита в две чанти в камион с ремарке с немска регистрация, управляван от 44-годишния гръцки гражданин Йоанис Коцидис. Случаят е от нощта срещу сряда, но бе оповестен официално вчера от митницата и МВР заради разследване на евентуален наркоканал през Русе.               
Товарен автомобил „ДАФ“ на транспортна фирма пристигнал за проверка на ГКПП Гюргево в първите минути на 14 май. По документи камионът превозвал текстил, промишлени стоки и резервни части от Турция за Германия. Освен водача в кабината е пътувал и 50-годишният С.С. от Разград, който работел в същата транспортна фирма и отивал в Германия да вземе друг камион със стока.
Смесеният българо-румънски граничен екип се усъмнил, че осигурителното въже и целостта на митническата пломба са нарушени и камионът бил върнат на наша територия за сканиране с мобилната рентгенова апаратура на митницата. Тогава митничарите забелязали на екрана сак и куфар с необичайни пакети под леглото в шофьорската кабина. При последвалата митническа проверка от тях били извадени 50 пакета, обвити със сиво сребристо тиксо. След разпечатването им се установява, че те съдържат хероин с общо тегло 54,737 кг на стойност 450 000 лева по цени на съдебната система, които са с пъти по-ниски от пазарните.
Прекарването на дрогата е било замислено много внимателно. Хероинът е бил плътно опакован с фолио, за да не го надуши обученото да търси наркотици митничарско куче, но трафикантите не са предвидили минаването на рентгена.
Непосредствено след разкриването на пратката Йоанис казал, че не знае нищо за наркотика, но малко след това осъзнал сериозността на положението си и решил да сътрудничи с надеждата за по-леко наказание. Така предоставил на следствието мобилен телефон, чрез който е осъществявана комуникацията за пренос на дрогата. Преводът на запазените в него изпращани и получавани SMS-и разкрил в детайли цялата организация за транспортирането на хероина.
Първите съобщения били разменени още на 1 май, след това е започнало уточняване на детайлите. Един от тях е изборът на място на наркотика - под леглото в шофьорската кабина, където според трафикантите митничарите няма да погледнат.
За случая веднага са уведомени разследващ митнически инспектор и дежурен прокурор, а проба от хероина е изпратена в нарколабораторията в Агенция „Митници“ за констатиране на чистотата му.
Около 300 кг наркотични вещества и прекурсори са заловени на Дунав мост от началото на годината, съобщи вчера началникът на митницата Пламен Минков. 106 кг от тях са хероин, като заловената в сряда пратка е най-голямата. На пункта са спрени още 148 кг псевдоефедрин, 36 кг марихуана и 1,2 кг екстази.