Спелеологът и алпинист от клуб „Приста Русе“ Теодор Кисимов стана първият българин, слязъл в най-ниската точка под земята - 2145 метра. Заедно с него в международната експедиция в най-дълбоката пещера на планетата Крубер-Вороня в Абхазия, известна като Дъното на света, участие от българска страна взеха и Константин Стоилов от София и Пламен Спилков от Хасково. Проучването е организирано от Украинската спелео асоциация, а постижението на тримата българи се определя като най-значимото в родната спелеология.
„Това е поредният ми рекорд от 2004 година насам, който може да се окаже последен, тъй като на този етап няма поле за подобряването на постижението ми“, разказа за „Утро“ Кисимов. Затова смята да се отдаде на другото си занимание, на което е обърнал гръб в последно време - алпинизма.
За тези, които не могат да си представят в какво се изразява труда му, той споделя, че изкачването на най-високия връх в света е съизмеримо с достигането на най-дълбокото място под земята. Рекордно за русенеца е не само достигането на ниската точка, но и това, че за около два месеца през изтичащото лято се е спускал в общо три пещери с дълбочина над 1000 метра.
„Не се сещам за друго такова българско постижение“, коментира още Теодор.
Въпреки тежките усилия, на връщане от Крубер-Вороня той решил да отпразнува националния рекорд с изкачване за удоволствие на турския връх Качкар /3900 м/. След летните приключения Кисимов се е отдал на възстановяване, тъй като сам споделя, че се чувства не само физически, но и финансово изразходван. И няма как да е иначе, след като е живял около месец по лагери при температура на въздуха и водата в пещерата между 2 и 4 градуса и 100% влажност.
„Усещането не може да се опише с думи. Затова някои не издържат толкова време без светлина и не могат да свикнат с факта, че не могат да излязат. Издържа се благодарение на волята, психологическата и физическа подготовка, необходимата екипировка и добрия екип“, категоричен е Кисимов. Той споделя, че по време на експедицията, както и през 2005 година, когато бе в групата, слязла на 2080 м в Кубер-Вороня, най-дълбоката пещера ги е изненадала с наводнение.
Наред с българите в експедицията от 27 юли до 27 август са участвали общо 43 спелеолози от 7 държави.
Кисимов е изключително благодарен на спонсорите, благодарение на които експедициите, в които участва, жънат успехи. Това са „ПИК 3000“, магазини „Стената“, магазин „Яко“, XcoSport, магазин „Екипировка“ и Aqualung България.