Определени са датите за конкурсите за директорските постове в театъра и операта в Русе. Събеседването с кандидатите за шефското място в драматичен театър „Сава Огнянов“ ще се проведе в сряда, 11 септември. Председател на конкурсната комисия е проф.Ромео Попилиев, който е син на един от бележитите директори на русенския театър - Васил Попилиев-Дедо. Ромео Попилиев оглавява сектор „Театър“ в Института за изследване на изкуствата в Българската академия на науките, където работи от години. Пред него и останалите членове на комисията тримата кандидати - Орлин Дяков, Дина Шошева и Таня Карбова, ще представят своите концепции за развитието на ДТ „Сава Огнянов“. 
За конкурса за оперен шеф е избран „фаталният“ петък, 13 септември. Изпитното жури ще бъде председателствано от проф.Георги Костов - композитор, бивш ректор на Музикалната академия и министър на културата в правителството на Жан Виденов /1995-1996 г./. И за този конкурс са допуснати и тримата души, подали документи - Найден Тодоров, Аделаида Якимова-Фурнаджиева и тенорът Бойко Цветанов.
Представителят на Община Русе в комисията за театъра ще бъде зам.-кметът Страхил Карапчански. За оперния конкурс предстои тепърва да се определи кой от Русе ще участва в събеседването.
Междувременно вчера стана ясно, че актьори от Драматичния театър са връчили на кмета на Русе Пламен Стоилов 29 писма в подкрепа на и.д.директор на театъра Орлин Дяков. Таня Цветкова, Косьо Станев и Тихомир Благоев са предали писмата, написани както от актьорския състав, така и от административния екип на театъра.
Смятаме, че е редно да се чуе и нашата дума, заявила Цветкова пред кмета Стоилов.
Три са основните аргументи, които са изведени в писмата - авторите им посочват, че „честата смяна на директори на културния институт през последните години води до обезличаването му и загубата на неговия облик; настоящата финансова стабилност на театъра е постигната с много труд и е необходима във време на криза; актьорите считат за редно да се чуе и тяхното мнение по въпроса“.
„Доволни сме от работата на Орлин Дяков“, казал на срещата Косьо Станев, а Тихомир Благоев допълнил, че в момента актьорите имат финансово спокойствие и това им давало възможност да се концентрират върху творческата си работа.
От своя страна кметът Стоилов декларирал пълната си подкрепа към целия актьорски и административен състав на театъра. Писмата за подкрепа на Дяков ще бъдат внесени в Министерството на културата, уверяват от Общината.