Григор Димитров в навечерието на рождения си ден успя да си направи сам чудесен подарък, побеждавайки шестата ракета в света Томаш Бердих с 6-7 (3-7), 6-2, 6-2. Българската звезда утре навършва 23 години и навръх рождения си ден ще излезе на корта в Рим в спор за място на полуфиналите на Мастърса в италианската столица.

Точно преди седмица Бердих отстрани Гришо в Мадрид, но днес представителят ни, подкрепян от мощна българска агитка успя да вземе реванш от чеха. В първия сет Бердих поведе с 2-1 с пробив в третия гейм, а Григор успя да го върне в последния момент. Бердих водеше с 5-4, когато пред нашия тенисист се отвориха две възможности и той оползотвори втория брейкбол. Стигна се до тайбрек, в който Димитров поведе с 3-1, но след това Бердих наниза шест поредни точки. Втората част започна отлично за българина – ранен пробив в първия гейм, после още един в петия и в крайна сметка 6-2. В решителния трети сет Григор направи пробив в петия гейм и поведе с 3-2, след което успя да го затвърди, макар и това да стана много трудно. После българинът направи още един пробив, дръпна с 5-2 и не сбърка при своето подаване - 6-2 и точка на спора след два часа и 25 минути битка на корта

Така Гришо не последва съдбата на своята приятелка Маша Шарапова, която по-рано днес напусна надпреварата след загуба от Ана Иванович. За място в полуфиналите съперник на първата ни ракета ще бъде Томи Хаас. Немецът поднесе изненада, отстранявайки третия поставен Станислас Вавринка в три сета 5-7, 6-2, 6-3. Димитров и Хаас досега са си разменили по една победа, като и двата мача са играни на твърди кортове. С класирането си за ¼ финалите в Рим Григор Димитров заработи 68 890 евро от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста.