Русе ще остане тази година без кръг от държавното първенство по автомобилизъм на писта, научи „Утро“. По принцип състезанието трябваше да се проведе в края на юни.
Отпадането на надпреварата е продиктувано от практически неизпълними на този етап ремонтни работи по пътен възел „Христо Ботев“. Заради катастрофата на трасето през миналата година и според провокираните покрай този случай нови предписания на федерацията правата към Симовата мелница трябвало да се обезопаси с мантинела. Освен това всеки уличен стълб по пистата трябва да бъде буфериран с по няколко гуми, всяка от които да бъде закрепена към другата със специални болтове.
Общината и организаторите обаче нямали никакво време за реакция, защото федерацията съставила календара едва през февруари. Заради принципно сбърканата програма и с други стартове секретарят на федерацията Георги Гвоздейков бил принуден да сдаде поста.
Проблем пред организаторите бил и фактът с евентуалното оттегляне на повечето доброволци, заети да следят за реда. Те се постъписали по време на миналогодишния старт, когато заваля дъжд и се стигна до катастрофата. А без тях охраната на трасето трябва да бъде поета от полицията, което значи харчене на нови средства.
Миналата година организаторите събраха от спонсори 16 000 лева, като средното дарение бе 200 лева. Най-сериозен спомоществовател беше фирма за продажбата на... семки. Така бюджетът увисна и се наложи да бъде попълнен с още пари на един от спонсорите - официалния представител на „Фолксваген“ за Русе и региона „Хоби Кар“.