Над 100 лекари от болничната и доболничната помощ се събраха вчера в 13 часа пред Хирургичния блок. Така те откликнаха на призива на Европейската федерация на лекарите на заплата FEMS, която обяви 15 май за ден на протести за по-добро здравеопазване. В знак на съпричастност с европейските си колеги русенските медици си бяха закачили лентички с българския трикольор и европейското знаме.
Присъединяваме си към исканията на FEMS за по-добро финансиране на здравеопазването, по-добро качество на услугите, ликвидиране на корупцията, спиране репресиите срещу лекарите и не на последно място - за по-добро заплащане и по-добри условия на труд, обяви зам.-председателят на Лекарската колегия в Русе д-р Силвио Йорданов. По думите му дефицитът в бюджета на Здравната каса за тази година вече е нараснал с над 400 млн.лева за 4 месеца. Ако не се направи ревизия и актуализация на бюджета до 30 май, ще бъдат обсъдени по-серизни ефективни действия от наша страна, заяви д-р Йорданов.
Липсата на средства и на промени в законодателството в здравеопазването праща много наши колеги в Европа, а на тяхно място никой не идва, каза другият зам.председател на колегията д-р Кирил Панайотов. Според него причината е в това, че нито едно правителство, в рамките на мандата си, не се наема да предприеме по-сериозни мерки за задържане на кадрите в страната и така проблемът се задълбочава.