Нели ПИГУЛЕВА
Жрец на тракийските божества прекъсна началото на тържествената церемония по откриването на 10-ото издание на туристическото изложение Уикенд туризъм. Танцьорки и древни воини изпълниха ритуални танци и символични битки, като измолиха от езическите богове тяхното покровителство за гостите и участниците в изложението и Седмия фестивал на туристическите забавления и анимации. И наистина, небето се оказа милостиво - дори дъждът спря, макар че валеше половин час преди да започне церемонията на площадката пред Доходното здание.
С приветствени думи към стотиците хора се обърна директорът от Министерството на икономиката и енергетиката Мария Иванова. Рекордният брой участници показва, че не просто сме на прав път, като провеждаме за десети път това изложение, а и че за догодина ще трябва да търсим нови пространства за него, каза кметът Пламен Стоилов, който е патрон на събитието. Той изрази надежда, че е възможно през 2015 г. Уикенд туризъм да се проведе в новата спортна зала, по чийто строеж се работи енергично в момента.
Както „Утро“ писа, рекорден брой от 110 компании участват в тазгодишното изложение Уикенд туризъм, павилионите са разположени на две нива в Доходното здание, участниците са над 360. На открито са изнесени щандове с творби на майстори на художествени занаяти, където посетителите могат да видят уникални образци на дърворезба, керамика, бижута и сувенири от кожа, кован метал, фини ръкоделия.
По традиция атрактивните схватки на старобългарски и римски воини привличат вниманието в градската градина. Там малки и големи могат да пробват ходене по въжени стълбички и други умения, които нашите предци са владеели до съвършенство. Във фестивала на туристическите забавления и анимации, който върви на импровизирана естрада, ще се представят групи за исторически възстановки, сред които „Багатур“, „Чигот“ и „Легио Прима Италика“.