Над 100 сигнала за наводнени улици, училища и партерни етажи на къщи и блокове са подадени в сряда вечерта на тел.112 след изсипалия се от небето потоп с градушка. Както „Утро“ писа, за 16 минути паднаха 29.5 литра на кв.метър, което е половината от нормалното количество дъжд през май.        
Екипи на пожарната и на Общината се отзоваха на най-спешните повиквания, защото нямаме толкова техника и хора, обясниха пред „Утро“ началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов и шефът на общинската дирекция „Бедствия и аварии“ Спасимир Димитров.
По улицата, която свързва бул.“Трети март“ с ул.“Адмирал Рождественски“, се е съборила част от брега и по асфалта са се понесли камъни, пръст и храсти. В кратерите по „Адм.Рождественски“ има образувани локви, през които вчера можеше да се мине само с ботуши, а под „Тих труд“ част от същата улица е паднала в Русенски Лом и по нея може да се движи само една кола, и то с особено внимание. По „Радецки“ и „Балкан“ са се изронили много павета и парчета асфалт, отместени са и два капака на шахти. Във вода са плувнали гаражите на Спешна помощ в „Дружба 3“, приземният етаж на СОУ по европейски езици, помпената станция за отпадни води в ОУ „Н.Обретенов“, сутеренът на търговски комплекс „Роял сити“. Навсякъде са изпратени сили на пожарната, за да бъдат отводнени помещенията.
Десетки закъсали автомобили по улиците-реки са спасени от екипи на пожарната и общината. Микробус със седем пътници в него е заседнал под моста до Симова мелница, където водата е достигнала 60 см. Невъзможно е било преминаването срещу бившия завод „Фазан“, където се е образувала локва с дълбочина близо метър. Същото е било и положението в двете платна на бул.“Скобелев“ в района на спирката на СБА. Автомобили са закъсали по „Борисова“, „Николаевска“, „К.Иречек“, „Плевен“, „Янтра“, „Ц.Освободител“ и „Липник“, къдато водата е преливала на тротоарите. Над метър вода е имало и под жп моста на ул.“Тулча“, както и по бул.“Тутракан“. Екип на пожарната е помогнал и на бедстващи хора в градския транспорт по бул. „Хр. Ботев“.
Другият традиционно невралгичен участък срещу Свободна зона, който се наводнява дори и при по-слаб дъжд, до сутринта е бил отводнен. От 23 часа лично Димитър Павлов и Спасимир Димитров ръководеха изпомпването на събралата се вода и в сутрешните часове движението беше подновено, каза за „Утро“ шефът на зоната Димитър Недялков.
Токът и водата в региона не са били прекъсвани, с изключение на кварталите „Дружба“, където са гръмнали три електрически табла на „Енерго-Про“. Ел.табло е горяло и на ул.“Витиня“ в резултат на искрене, предизвикано от обилния дъжд, обясни Спасимир Димитров. Според него проблемът с наводнените улици и сгради отново е бил в отводнителната канализация, която била затлачена от боклуци. Затова от вчера започна усилено чистене на уличните шахти.