Таксиметровият шофьор Николай Димитров от Бургас стана пример за честност, след като върна 15 хиляди лева, загубени от руски туристи в автомобила му. Нито за момент бургазлията не помислил да задържи изтървания портфейл, пълен с пари, кредитни карти и лични документи за себе си, научи Флагман.бг.
Преди няколко дни Николай качил младо руско семейство от центъра на Бургас. Клиентите искали да ги закара до хотел „Аполон“ в Слънчев бряг. Седнали на задната седалка, били натоварени с голям сак. Когато пристигнали пред хотела, те слезли, руският гражданин бръкнал в джоба си и платил договорената сума с таксито. Семейството слязло от колата, взело си сака, но изобщо не забелязало, че в автомобила остава мъжката чантичка с документи, кредитни и дебитни карти и крупната сума пари.

Шофьорът Николай Димитров също не разбрал нищо и тръгнал спокойно. Решил, че това е последният му курс за вечерта и се прибрал в дома си. Едва на сутринта, когато приготвял таксито си за работа, забелязал, че на задната седалка има забравена вещ от последните му клиенти. Щом открехнал чантичката, видял в нея многото пари. Вместо да се изкуши да ги прибере за семейството си, той дори не набрал смелост да ги преброи. Прегледал портмонето до толкова, че да разбере евентуално каквато и да била информация за собствениците.

„Нито за миг не се поколебах какво ще правя. По същото време моят син беше на екскурзия в Гърция. Зададох си въпроса какво ще прави той, ако си загуби парите и документите. Качих се на колата и тръгнах към хотела, където оставих семейството, но не успях да ги намеря. Нямаше регистриран човек с името, което видях на документите. По-късно разбрах, че мъжът и жена му са били на гости на приятели. Търсих ги и в съседните комплекси, пуснах сигнал в полицията и се обадих в руското консулство. Почетният консул Тонко Фотев се зае със случая и издири семейството. Намерихме ги в хотел „Приморец” в Бургас, където бяха отседнали. Хората бяха в паника, не знаеха какво да правят. Не можеха да повярват, че някой е направил нещо подобно за тях. Дадоха ми 300 долара и ми благодариха безкрайно много. Сега вече са ми приятели и често ги возя. Разказаха ми, че са от Москва, дошли са тук на почивка и след няколко дни се прибират в Русия“, разказва пред Флагман.бг Николай Димитров.

Той е дългогодишен таксиметров шофьор. Кара една и съща кола със съпругата си, двамата работят денонощно, за да изкарат прехраната си. Щастливи са, че са успели да изгледат двете си деца, които вече имат семейства и са ги дарили с внуци.
„Много честен и добър човек е“, казаха колеги на Николай за него. Тези, които го познават изобщо не се учудват, че той е подходил по този начин. Самият Николай каза пред Флагман.бг, че не иска да се превръща в герой и че в случая е реагирал така, както сърцето му е подсказало.

„В нашето време подобни постъпки са наистина за похвала. Когато се обади таксиметровият шофьор – веднага попитахме в Първо РУП в Бургас и в РУП в Слънчев бряг дали има подадена жалба при тях за изчезналата чантичка. Въпреки, че такава нямаше Николай Димитров не се отказа да ги търси. Радвам се, че всичко приключи успешно”, каза почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев.