С около 4-5 лева на декар са се повишили средните ренти в Русенска област за стопанската 2012/2013 г. спрямо година по-рано. Разликата между най-ниското и най-високата изплащана рента пък е цели 36 лева. Това става ясно от обявените вчера данни на Областна дирекция „Земеделие и гори“ за средното годишно рентно плащане по землища.
Най-високи са наемите за ниви в община Русе, където максималната стойност скача от 40 на 49 лева за землището на областния център. Най-малко плащат в Хотанца и Ястребово - средно по 34 лева/декар.
В община Сливо поле средните ренти варират от 30 лева в Юделник, Малко Враново и Бръшлян, до 40 лева в Борисово, Кошарна и Стамболово.
Средните ренти във Ветово са между 30 и 32 лева, в Две могили - между 23 и 27 лева, а в Иваново - между 27 и 31 лева. В Ценово разликите са по-големи - от 27 лв./дка в Кривина до 36 лв./дка в Ценово.
Най-ниски са наемите в община Борово, като отрицателният рекордьор отново е Екзарх Йосиф с 13 лева на декар - същата ниска рента като миналогодишната.
Средно за областта ниво не е изчислено, но по груби сметки е някъде между 30 и 35 лева.
Служебно изчислените средни плащания се различават силно от действителните ренти в момента, казват и арендатори, и собственици на земя. В доста землища договорите се сключват на нива около 45-50 лева още от миналата година. Официалните цифри обаче изостават, тъй като голяма част от споразуменията между зърнопроизводители и собственици са подписани преди години за по-дълъг срок и не са актуализирани черно на бяло. Често фермерът плаща 40-45 лева, въпреки че в договора му пише 20 или 30 лв. В момента приключва подписването на споразумения за следващата 2013/2014 г. Според мнозина участници на пазара, тази година в много землища увеличение на рентите за пръв път от доста време няма да има.
Средното рентно плащане има не само статистическа стойност, то е много важно за собствениците, които нямат подписан договор за отдаване на земите си, но те въпреки това се обработват. Такива случаи не са толкова редки, въпреки че притежателят на нивата може и да не го разбере. По закон при това положение арендаторът, който ги е засял и ожънал, трябва да внесе авансово в общината цялата рента, изчислена на базата на средното плащане за землището за миналата стопанска година. А собственикът може да си получи възнаграждението от местната администрация, без да се пазари и разправя с арендатори.