Колкото повече порасват децата, толкова повече време прекарват пред компютъра и мобилните си телефони в ровичкане из интернет. Това става ясно от изследване, направено сред ученици от СОУ „Йордан Йовков“ от Нели Богоева, магистър по психология в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и колежката й от Русе Анелия Владимирова.
Заниманията в свободното време са първото стъпало към възможни последващи проблеми от психологично естество, единодушни са специалистите, които са обърнали специално внимание на лятната ваканция. Друг мотив да се спрат точно на темата за детската почивка е, че се наблюдава тенценция на опустели детски площадки и оживени компютърни зали за мрежови игри.
В изследването са се включили 84 ученици от трети до седми клас, като са били анкетирани както децата, така и техните родители. Изводите, които са направени от специалистите, категорично сочат, че компютрите и интернет отнемат средно по 15 часа седмично от времето на учениците. За гимназистите това време се увеличава, като при тях игрите се сменят с разговори в затворени групи и коментари в социалните мрежи.
Още в началото на ваканцията неизвестен засега потребител на Фейсбук създаде група, в която се злоупотребяваше със снимки на русенски деца и следваха грозни и обидни коментари за тяхното поведение и външен вид, но страницата беше блокирана припомня Анелия Владимирова и уточнява, че точно толкова дълъг престой в мрежата поражда от скука агресия между тийнейджърите.
Децата от по-малките класове - трети и четвърти - предпочитат площадките навън и срещите с приятели, с които в игри прекарват средно по 5 часа дневно.
Организираните извънучилищни занимания интригуват само хлапетата, които нямат късмета да заминат на село при баба и не са завършили четвърти клас. 68.3% от тях с радост търсят и посещават различни форми, организирани от общински звена и неправителствени организации. За избора в каква точно форма да се включат, децата се влияят от родителите си и 71.4% са направили избора си под ръководството на мама и тате. Като пояснение за типа кръжоци, които децата посещават, изследването посочва, че момиченцата предпочитат заниманията с изкуство, а момчетата със спорт.
Разочароващо за психолозите било да установят, че природата и нейната красота вълнуват минимален брой деца, за които планината се свързва само с трудности като тежки преходи, например, а морето е предпочитано заради забавленията на плажа и в курортите. В този смисъл специалистите препоръчват на училищните ръководства да акцентуват в разработването на екологични проекти, чрез които да възпитат у децата любов към природата и грижа за нейното опазване.