Българска туристка в едно от луксозните купета е новината от тазгодишния рейд през Европа на обвеяния с мистика и романтика „Ориент Експрес“. Нашата сънародничка живее във Франция и е решила да пътува от сърцето на Европа до входа на Ориента с приказната композиция. Тя и още 70 заможни туристи от четири континента се наслаждават на пропитата от лукс, комфорт и ретро уют едноседмична екскурзия от Париж до Истанбул, за която се плаща от 7000 до 10 000 евро на човек.
15-те вагона на превърнатия в мит от Агата Кристи влак влязоха на централната русенска гара точно в 12.08 часа - 13 минути след обявения час на пристигане - теглени от румънски локомотив, който на гара Разпределителна отстъпи мястото си на българска машина.
За менюто на борда по традиция отново се грижи главният готвач Кристиян Бондьоел, който за 14-и път спря на русенската гара с „Ориент Експрес“. На ВИП пътниците се сервира националната кухня на страните, през които преминават. У нас менюто включва риба, но не липсват и глезотии като порция хайвер от белуга за 480 евро.
На перона в Русе се събраха много посрещачи, любопитни да видят легендарния влак, а две симпатични русенски дами се бяха подготвили със специално облекло от миналия век, за да се снимат за спомен на фона на експреса.
Луксозният влак потегли към Истанбул точно след 34 минути престой. В турския мегаполис пътниците ще се сменят и в събота експресът отново ще мине през Русе на път за Париж.