800 000 лева за борба с комарите отпусна правителството на дунавските общини вчера. Част от тази сума е предназначена за Русе и другите 7 общини в областта. Правителството препоръча на кметовете на общините и те да участват в третирането със собствени средства.
Субсидията за комарите се отпуска по настояване на Асоциацията на дунавските общини /АДО/, тъй като бюджетите на малките населени места не позволяват те сами да се справят с проблема, а заливната крайбрежна зона е изключителна държавна собственост и предимно в нея се въди жилещата напаст.
Изключителна заслуга за тази помощ обаче има вицепремиерът Даниела Бобева. Миналата седмица на среща с кметовете от региона, които поставиха пред нея проблема с комарите, Бобева се ангажира лично да внесе предложението в Министерски съвет. Още на следващия ден на заседанието на кабинета в Ловеч тя го е направила и решението е било взето.  Затова кметът Пламен Стоилов, който е и председател на АДО, вчера изказа специална благодарност към нея.  
В качеството си на председател на АДО Стоилов съобщи, че общата сума, която е била поискана от правителството, е 1,3 млн. лева. За община Русе сумата е била 56 хил. лева. Парите са изчислени за авиационно пръскане на крайбрежната зона според летежа на комарите, който само в едната посока е 7,5 км.
Все още не е ясно как ще бъде разпределена отпуснатата вчера държавна субсидия и кога тя ще бъде преведена. Отделно за борбата с комарите, кърлежите и другите вредители в бюджета на Русе тази година са заделени 210 хил. лева.
Стоилов коментира, че за да има добър резултат от пръскането на дунавското крайбрежие, добре би било областните управители да го координират и то да се извърши едновременно.