Здравеопазването е фалирало и вече не говорим за колапс в системата, а за пълна капитулация, обяви на пресконференция вчера председателят на Лекарския съюз в Русе д-р Антон Въжаров. Тежката ситуацията в болничните заведения е отчетена на извънредния конгрес на Българския лекарски съюз /БЛС/ в Златни пясъци през миналия уикенд.
Цифрите за момента показват, че дълговете в здравеопазването са над 500 млн.лева, поради което са наложени лимити, уточни д-р Въжаров. Според тях, ако за месец в болницата се отпускат средства за лечение на 20 човека, следващите пациенти трябва да се лекуват на добра воля или да си платят.
По този повод днес от 13 часа в двора на Хирургическия блок ще има протест на свободните от смени лекари в болничната и извънболничната помощ. Така ще изразим становището си за критичната ситуация в здравеопазването, посочи зам.-председателят на Лекарския съюз д-р Силвио Йорданов. Протестът е организиран в цяла Европа и на него ще бъде прочетена декларация, с която българските лекари подкрепят исканията на европейските си колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване, прекратяване на корупцията и репресиите върху лекари и за достойно заплащане и достойни условия на труд на докторите.
Д-р Йорданов съобщи още, че е решено Управителният съвет на БЛС да оттегли подписите си от Националния рамков договор за 2014 година. Лекарите настояват за незабавна отмяна на ПМС 94 от 24 април 2014 година за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ. Ако исканията за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до края на май, БЛС ще организира национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, категоричен бе зам.-шефът на русенските лекари.
БЛС предупреди още в началото на годината, че се чака недостиг на средства, който ще накара болниците да се оправят както могат, допълни д-р Въжаров. Според него това е геноцид на държавната администрация върху собствения народ и ще рефлектира върху лекарите, защото плащанията за лечение на пациентите ще спрат всеки момент. Населението в региона обаче е застаряващо и да си плащат за лечението не е по силите на русенци, каза още д-р Въжаров. И допълни, че в същото време премиерът  Пламен Орешарски говори за разпределяне на пари за всички други нужди, но не и за здравеопазване.
Протестът на европейските лекари е много навременен, защото здравеопазването в Източна Европа е на изживяване поради болното й население, посочи управителят на Областния диспансер за белодробни болести и член на УС на БЛС д-р Светослав Дачев. По думите му пациентите масово влизат в болницата за лечение, защото нямат необходимите 50-100 лева за лекарства за едно заболяване, а от това стационарите се задъхват и трупат борчове.
Статистиката за миналата година сочи, че от кабинетите на Спешно приемно отделение са хоспитализирани 15 000 русенски пациенти. Други 17 000 са били прегледани и пратени по домовете им, защото не са били спешни случаи. За тях обаче е изчерпан огромен ресурс от болницата и по този начин тя се източва, уточни д-р Дачев. Той обясни още, че допълнителен проблем в болницата е недостигът на лекари, тъй като за две години 46 специалисти са отишли да работят на друго място. Но други доктори не са дошли, защото младите нямат специалност и след завършване на университетите отиват на работа във фармацевтични фирми, където заплащането е по-добро.