Интензивен 16-минутин валеж удави вчера привечер Русе. За малко повече от четвърт час над града паднаха 29.5 литра вода от небето, което е половината от средномесечната норма за валежите през май. Шибащите водни струи бяха придружени с канонада от градушка с диаметър 12 мм, която обрули безмилостно коли и дървета, но за щастие валя кратко и не нанесе сериозни щети.
Дъждът започна като лек ръмеж в 17.10 часа, но 30 минути по-късно се превърна в стихия, която утихна около 18 часа.        
Улиците по традиция се превърнаха в реки и автомобилите бяха затруднени, но до голямо блокиране на града не се стигна. Движението спря единствено по бул.“Христо Ботев“, където се образува непроходима локва. Нямаше трафик и през кръстовището до Симовата мелница, където пътят бе под около 90 см вода. Канализацията не издържа напора на изсипалата се огромна водна маса и на места по бул.“Цар Освободител“ шахтите избиха и се образуваха гейзери с височина над 1 метър.
Спасителните служби бяха поставени в повишена готовност за действие, но противно на очакванията не получиха сигнали, остана им само дежурното отводняване на традиционния воден капан на пътя до Безмитна зона.
Заради силния дъжд и изпаренията в Русе видимостта падна под 100 метра. Далеч по-сложна беше ситуацията в Дунав, където видимостта бе около 50 метра и капитаните получиха предупреждение веднага да хвърлят котва до утихването на стихията.
Част от улиците останаха залети с вода часове след бедствието, което може да се сравни само с големия валеж през юли миналата година, когато градът пак беше удавен, но тогава дъждът беше много по-продължителен.