Обвинените в кражби и измами Илияна и Стефани Д. ще бъдат екстрадирани до Швеция заради десетината престъпления, които са извършили в кралството. Това реши Русенският окръжен съд, но решението може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд.
Двете мургави роднини бяха заловени с европейска заповед за арест, издадена на 21 март тази година. Тричленният съдебен състав не се трогна от обясненията на 28-годишната Илияна, че в ареста е научила, че е бременна и затова не иска да бъде пратена на съд в Швеция. „Не знам в кой месец съм, нито съм ходила на преглед при лекар, но сутрин ми е лошо и ми се гади“, обясни пред магистратите джебчийката без образование. За престъпленията Илияна може да получи до 6 години лишаване от свобода.
Заедно с нея пред съда в кралството ще застане и Стефани, която обаче ще мине с по-леко наказание заради това, че е тарашила още докато е непълнолетна. Според шведското законодателство, ненавършилите 18 години престъпници рядко влизат в затвора, а освен това присъдите им се намаляват с около 2/3 от предвидените наказания.
Екстрадирането на двете джебчийки от Бъзън се отлагаше в продължение на няколко седмици, тъй като се чакаха специални гаранции от Швеция, че след като бъдат осъдени в кралството, ще бъдат върнати да изтърпят наказанията си в България.