Румънският премиер Виктор Понта заяви, че приема "противоречивото решение" на правителството си в подкрепа на спорен проект за златна мина ден след протестите, в които се включиха хиляди противници на проекта.

Между 9000 и 12 000 души протестираха часове наред вчера в редица градове в Румъния заради законопроект, приет във вторник от правителството, който определя проекта за златна мина на канадската компания Габриел ресурсис в село Росия Монтана като "изключителен национален интерес".

Проектът предвижда и ускорено отчуждаване на терени. "Взех смело и противоречиво решение. Приемам критиките", заяви Понта на пресконференция, като подчерта, че е получил "допълнителни гаранции от гледна точка на околната среда и по-високи такси за румънската държава от 6% спрямо 4%" по време на преговорите.

Той припомни, че предишните правителства никога не са вземали решение нито "за", нито "против". "Не взех решение за одобряването на проекта, защото подобно решение може да бъде взето само с дебат в парламента", допълни Понта. Премиерът, който обеща да блокира проекта, когато беше в опозиция, съобщи през уикенда, че би гласувал "против", ако беше депутат.

"Депутатът Понта отхвърля това, което премиерът Понта одобри", иронизира днес румънският вестник "Адеварул".