В пълна мистерия започва да се обвива пловдивската история с благородната постъпка на петокласниците Кристо и Джеф, които миналия понеделник намериха пачки с пари и лични документи и ги върнаха на собственика.
Около 15,30 часа, докато се разминавали в градинка на площад „Антон Чехов” в Пловдив, двете 11-годишни момчета видели на пътя си банкнота от 20 лева. Поогледали се и забелязали две дебели пачки, едната била с петдесетолевки, другата с накътани и подредени по 20 лева. Настрани имало изръсени и лични документи. Децата намерили найлонов плик и сложили откритието си в него. Едно момче веднага се обадило на тел. 112 и съобщило за намереното. На място пристигнал патрул на Трето РУП. След извършения оглед, жена, която станала свидетел на откриването на парите, била поканена в управлението. Малчуганите не отишли, тъй като били непълнолетни. Пред децата обаче полицай преброил парите и им казал, че са около 7 хиляди лева. Малко по-късно бил издирен и собственикът – 51-годишен пловдивчанин, на когото са предадени изгубените му вещи. Той се подписал, прибрал сумата от 800 лева, оповестена днес от полицията и декларирал, че тя и документите са всичко, което е загубил и няма липси.

Директорката на СОУ „Пейо Яворов” Сашка Кръстева, където учат момчетата изрази недоумение от станалото. Пред нея децата също заявили, че парите са били около 7 хиляди лева. Буди недоумение и фактът, че пловдивчанинът, който е изгубил вещите си, до този момент не се е обадил поне да благодари на петокласниците за благородната постъпка. Добри хора обаче са се свързали с директорката и са предоставили пари, за да може Джеф, чиито родители нямат финансови възможности, да замине на така желаното зелено училище, каза още директорката Сашка Кръстева. Не искам тази история да се опорочи, гордея се, че в нашето училище имаме такива ученици. Публично ги похвалих по радиоуредбата, всички им се радваме, допълни Кръстева.