Бившата Музикална гимназия на ул. „Борисова“ вече седма година напразно чака да се превърне в частен нумизматичен музей. Поне такива бяха намеренията на известните бизнесмени братя Бобокови, когато през месец май 2007 година купиха паметника на културата от областната управа на търг по времето на Мария Димова срещу 450 000 лева.
Но досега това все още не се е случило и предстои областната управа да реши какви действия да предприеме.
Ако до 2015 година не реагираме, след това няма да имаме никаква законова възможност да влияем на собствениците, коментира зам.областният управител Милена Хинкова.
Проектираната от архитекта Удо Рибау приказно красивата, но занемарена сграда е със сериозни конструктивни увреждания и от дълги години е необитаема.  
Затова и когато областта я продава на фондация „Братя Бобокови“, сключва с бизнесмените договор с условие те да я укрепят и да възстановят фасадата.
По информация на Милена Хинкова този договор е изтекъл още през май 2010 година. И понеже ангажиментите не били изпълнени, администрацията сключила анекс за още 2 години. От архивите ставало ясно, че след изтичането и на този срок областта се е допитала до МРРБ как да постъпи. Отговорът гласял, че има две възможности - или договорът да бъде развален, или купувачите да бъдат принудени да го изпълнят. Първата опция дава шанс държавата да си върне имота. Но това пък поставя въпроса за броените от бизнесмените пари.
В момента се запознавам с документацията, така че предстои да вземем решение какво ще правим, заяви Милена Хинкова. Като юрист тя коментира, че ако областта не предяви претенциите си до май 2015 година, когато изтича 5-годишният давностен срок, ангажиментът на собствениците по договора ще отпадне. Братя Бобокови са купили имота, но под условие, обясни зам.областният управител. Във всички случаи Хинкова отбеляза, че ще търси разговор с тях, за да се чуят намеренията им.
Бобокови обявиха още през 2009 година, че проектът им за реконструкцията на старата сграда е одобрен от Националния институт за паметниците на културата и предстои строителство, но то така и не започна.
„Утро“ се опита вчера да разбере какви са намеренията на бизнесмените за архитектурното бижу, но говорителят им Ани Александрова се оказа в отпуск, както и самите братя Бобокови. Проектът не е затворен, но по-конкретна информация ще получите, когато отново се върна на работа, обеща тя.