Слушането на музика заздравява сърцето и може да помогне за възстановяването на хора, страдащи от сърдечно заболяване, установиха сръбски учени.

Те открили, че когато хората слушат любимата си музика, в мозъка се освобождава ендорфин, който подобрява здравето на сърцето. Изследователите от университета в Ниш установили, че музиката без текст е най-добрата, тъй като думите могат да разстройват.

За целите на изследването учените разделили 74 души със сърдечно заболяване на три групи. Участниците в първата група трябвало да правят упражнения в продължение на три седмици, другата група също правела упражнения, но и слушала музика по половин час всеки ден, а третата група била помолена да слуша музика, без да прави упражнения.

Всички участници били изследвани отново в края на третата седмица и учените открили, че хората със сърдечно заболяване, които правели упражнения и слушали музика, постигнали значително подобрение. Те подобрили функционирането на сърцето си, а издръжливостта им при упражненията нараснала със средно 39%.

За разлика от тях групата, която правела упражнения, но не слушала музика, подобрила издръжливостта си само с 29%. Изненадващо групата, която слушала музика, но не правела упражнения също подобрила издръжливостта си с 19%. Учените смятат, че подобрението се дължи на освобождаването на хормони при слушането на музика.

"Комбинацията от музика и упражнения постигна най-голямото подобрение във функционирането на сърцето. То се свързва със значително подобряване и на издръжливостта при упражненията", заяви ръководителката на изследването проф. Делянин Илич. "Няма идеална музика и всеки човек трябва да избере музика, която повишава позитивните емоции и го прави щастлив или го успокоява", съветва тя.

Проф. Илич смята, че макар изследването да е включвало само хора със сърдечно заболяване, слушането на музика се отразява благоприятно и на хора със здраво сърце.