Четири идейни проекта за изграждане на мемориал на загиналите във войните са изложени във фоайето на Пленарна зала до 15 май. Всеки може да изрази мнението си за тях на място, като попълни анкетните карти или го впише в книгата за мнения и препоръки. За бъдещия паметник ще има и обществено обсъждане, което е насрочено за 15 май от 17 часа в зала „Свети Георги“.
Идейните проекти са разработени от различни авторски колективи. Първият е на арх. Павел Дочев, инж. Ангел Агеларов и скулптора Лъчезар Дочев. Тяхното предложение включва Алея на славата, стела с надписи, като проектът предвижда да се запази част от сградата на Пети пехотен полк, да се надстроят 2 етажа, така че да се получи цял комплекс с Музей на бойната слава и Център за младежки дейности. Външното оформление включва и водна каскада. Стойността на мемориала е 115 615 лева.
Вторият проект е на арх. Силвия Алексиева, ландшафтен арх. Марин Койнов, консултант е художникът Пейно Пейнов. Композицията се състои от 3 самостоятелни елемента върху обща основа, около която е предвидено озеленяване. Проектът е на стойност 56 026 лева.
Третата идея е на арх. Анелия Мачева и скулптора Георги Радулов. Консултант е арх. Венцислав Илиев. Концепцията е абстрактна бронзова статуя на богинята на победата Нике на фо на 2 стели от черен гранит, разсечени вертикално, което авторите асоциират с бленувания, но непостигнат нацонален идеал. Стойността на мемориала е 136 585 лева.
Четвъртият проект е на арх. Калоян Тончев и скулптора Георги Радулов. Представлява гранитна фигура на войник в ритуална поза на фона на тъмносив гранит, върху който има бронзов орден за храброст. Стойността е 100 800 лева.
Председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва к-н инж.о.р. Димитър Вълков обясни, че изборът на проект ще бъде съобразен с предпочитанията на гражданите. Той напомни, че мястото на бъдещия мемориал е в градинката пред сградата на Пети полк. Вълков обясни, че средствата за изграждане на паметника ще бъдат събрани чрез дарителска кампания, самият съюз също ще даде своята лепта. За авторите на проектите е предвиден награден фонд 2500 лева.