Двадесетина млади и недотам млади русенци се събраха вчера сутринта на кея, където започна нова инициатива за почистване и облагородяване на крайбрежната зона на Русе. Сред първите, които сложиха ръкавици и започнаха да събират разхвърляните в зелените площи боклуци, беше бившият ректор на Русенския университет доц.Марко Тодоров. Младежите избърсаха пейките и детските люлки и ги боядисаха в небесносиньо.
Екологичната доброволческа инициатива е на Тереза Николова и Димитър Дерменджиев, които са автори на проекта „ОКей - да се погрижим за русенския кей“. Вчера те записваха желаещите да се включат в екоакцията, а срещу имената и телефони за връзка хората получаваха картонче - така наречената валута „майтрейо“, с която участниците безплатно могат да усвояват даоска йога и ушу и да се включат в творчески ателиета на 15 септември.
Боите за боядисване на пейките са дарение от фирма „Екон“, ръкавиците и чувалите - от „Паркстрой“, а табелите и флаерите са направени от „Десенс“, каза Тереза Николова. Със симпатичните табелки в зелено и синьо ще бъдат обозначени дървета, катерушки, люлки и други обекти на кея, които могат да бъдат „осиновени“ от русенци, обясни Николова.