60 русенски семейства с репродуктивни проблеми са получили досега общински средства за изследвания и процедури ин витро за период от близо 6 години. За 10 от тях се знае, че са се сдобили с чакани рожби - 3 тройки близнаци и 6 двойки близнаци. Сега се очаква още едно бебе.
Децата, създадени ин витро, може и да са повече, но понеже семействата не са задължени да дават обратна информация, това са данните, с които разполага Общината засега, казва експертът Искра Иванова. Но уточнява, че до края на годината всички подпомогнати семейства ще бъдат издирени, за да се съберат пълните данни за родените или очаквани бебета благодарение на програмата.
Фондът „Асистирана репродукция“ бе създадена през 2008 година в отговор на негативните тенденции в демографските и здравните показатели в региона. Вече шеста година семейства, които по естествен начин не могат да станат родители, получават до 2500 лева подкрепа от общинския бюджет.
Още през първата година по програмата са кандидатствали 29 двойки, от тях 14 са одобрени, а 12 са получили средства. Тогава във фонда е имало 35 000 лева. Заради големия интерес на следващата година парите за ин витро вече са 50 000 лева. Заявления са подали 30 семейства. От тях 22 са одобрени, а на 16 срещу съответните документи се изплатени по 2500 лева.
През следващите 3 години заради кризата общинската хазна отдели по 30 хил. лева за „Асистирана репродукция“. Тогава обаче и одобрените кандидати са по-малко - по 12 през двете години. През първата са подпомогнати реално 8 двойки, а през втората - 10. През 2012-а средства за процедури ин витро са взели 8 семейства.
Тази година Общината задели за бебета в епруветка 40 хил. лева и прие нови правила, които позволяват да се финансират изследвания и процедури, които не се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. През юнската сесия 15 семейства са кандидатствали. 10 от тях са одобрени за процедури, направени по частен път, а 5 - за изследвания, които не се заплащат от НЗОК. Пари са изплатени на 6 от тях.
Експертът Искра Иванова обяснява, че парите се отпускат, след като се представят необходимите медицински и финансови документи за реално извършени изследвания и процедури. Много често те се отлагат във времето по медицински или други причини.
Тази година Общината подкрепи инициативата на сдружение „Зачатие“ - Ден на репродуктивното здраве, през юни. Така нуждаещи се семейства получиха безплатни консултации от водещи специалисти.
Както вече „Утро“ писа, от днес до края на месеца тече втората сесия за прием на документи по програма „Асистирана репродукция“.