Първото в страната наблюдавано жилище за възрастни с психически разстройства ще бъде разкрито в Русе през декември или януари догодина. Това съобщи вчера ръководителят на проекта по схема „Живот в общността“ Мариела Личева. Тя поясни, че в страната има наблюдавани жилища, но не и такива, които са предназначени за хора с умствени увреждания.
Жилището ще е на третия етаж в закрития вече дом „Райна Гатева“. В него за 1 година ще бъдат настанени 8 души с по-леки разстройства, за които ще се грижат социален работник и психолог. В същата сграда ще се помещава и Център за настаняване от семеен тип за възрастни с психични увреждания. Там ще бъдат приети 15 души с умствени увреждания, които не могат сами да се справят с ежедневните си нужди и за които денонощната грижа е наложителна. За тях ще работят 12 специалисти -  медицински сестри, трудотерапевти, санитари и психолог.
Около 50 възрастни с психически увреждания чакат настаняване в специализирана институция, съобщи и.д. директор на социалното подпомагане Милена Неделчева. Новите две услуги ще решат проблемите на половината от нуждаещите се. Няма друга община, която да предлага толкова услуги за психично болни, категорична бе Личева.
Предстои паралелното стартиране на два ремонта на сградата, като за единия до дни ще бъде пусната обществена поръчка на стойност близо 50 000 лева. Той ще включва изграждане на естакада за инвалидни колички и асансьор. Освен това помещенията в сградата ще бъдат боядисани, ще се подменят подовите настилки и ще се ремонтират санитарните възли. Ще бъде обособена библиотека, а кухнята и столовата ще се превърнат в база за трудотерапия, тъй като за храната ще се грижи кетърингова фирма. Проектът е на стойност близо 280 500 лева и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“.