Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Светослав Първанов е подал рапорт за напускане и скоро няма да бъде част от вътрешното министерство. Новината тръгна първо като слух, а по-късно бе потвърдена от комисар Първанов. Така в края на септември полицията ще има нов началник.
„Вярно е, напускам МВР. В четвъртък подадох заявление за освобождаване от държавна служба като директор на Областната дирекция. Мотивите ми са изцяло лични и по никакъв начин не са свързани с обществено-политическата ситуация. Ще бъда на поста още един месец, през който ще изпълнявам задълженията си професионално и безкомпромисно както досега“, каза пред „Утро“ полицай №1 в областта.            
Според неофициална информация той няма да напуска Русе, но ще потърси друго поприще.
44-годишният Светослав Първанов е сред най-дълго останалите на директорския пост в полицията в Русе след 1989 година. Работил е под ръководството на министрите Румен Петков, Михаил Миков, Цветан Цветанов, Петя Първанова и Цветлин Йовчев. Той е роден в Монтана, но животът му е свързан с Русе от началото на 90-те години. През 1995 година завършва инженерна специалност в РУ, а три години по-късно постъпва в Първо РПУ. Прминава всички стъпала на кариерата и през 2005 година става началник на служба „Полиция“ в РДВР на мястото на излезлия в пенсия Пламен Нунев. През септември същата година става и шеф на РДВР, като наследява издигнатия за директор на ГДБОП Ваньо Танов.
По време на мандата си Първанов затвърди реномето на Русе като спокоен град без големи престъпни структури, а по време на 15-годишната си служба е награждаван многократно от ръководството на МВР.