Българската "А" група зае място във всички европейски и световни медии. За жалост не с нещо хубаво, а с расисткия скандал, който разтърси футбола ни. След мача между "Ботев" (Пловдив) и ЦСКА (0:0) крилото на "червените" Тони Силва се оплака, че през целия мач е бил наричан "маймуна" от бранителя на "канарчетата" Веселин Минев. Очаквано скандалът предизвика голям отзвук в международните издания и дори президентът на ФИФА Сеп Блатер коментира скандала.

"Расизмът е вандализъм, с който футболните федерации трябва да са е справят. Има правила и всеки трябва да понесе своите санкции", отсече Блатер.

Медиите отделят голямо внимание на Тони Силва и Минев и заради това, че наскоро гръмнаха още няколко такива скандала - с Дани Алвеш от Барселона и Кевин Констант от Милан, които бяха замерени с банани.

Изданията в Англия наблягат на това, че Силва е бивш играч на Ливърпул, докато в Италия и Швейцария припомнят и други подобни случки в "А" група. Те споменават за скандала между Владимир Гаджев и Омар Косоко и акцентират върху това, че в България това не е нещо новов. Медиите цитират и футболиста на Славия Фернандо да Силва, който твърди, че често е наричан "маймуна" и обиждан по всякакви начини заради цвета на кожата си.