Тя-той-то притежава стила и излъчването на Ким Кардашиян,твърдят западните медии след триумфа на "Евровизия". Да не забравяме и брадата, казва Томас Нойвирт пред Vocatv. Ето цялото интервю.


- Томас, разкажете как се роди Кончита?

- Тийнейджърството е най-трудното време в живота. Винаги съм страдал от дискриминация. Все се стараех да се нагаждам. Превръщах се в каквото можете да се сетите. Пробвах да бъда срамежлив. Но не се получи. Накрая реших да бъда себе си. Дойде ми идеята за брадата дама, защото исках да кажа, че не е важно как изглеждаш, откъде си или какъв е цветът на кожата ти. Всеки има собствено "аз", всеки е красив по своему. Исках да изкрещя на света: "Прави каквото искаш и бъди, който искаш, стига да не нараняваш".

- Защо решихте да участвате в "Евровизия"?

- Посланието ми се допълва от факта, че съм музикант. Конкурсът осигурява изключителна възможност да те забележат в Европа. Огромна чест е да застанеш на сцената като музикант и да изпееш сърцето си, така че да докоснеш хората! Това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало.

- Как превключвате от образ в образ?

- Сложа ли брадата, перуката, се превръщам в Кончита. Това е моята униформа. Когато отивам на работа, слагам грим и изкуствена коса и правя това, което се очаква от мен. Приемам го много сериозно. Когато репетирам, осъзнавам, че Кончита пее доста по-различно от Том. Нямам идея защо е така. По-фокусиран съм върху Кончита - това е моят имидж. А когато съм вкъщи, съм отегчително и обикновено момче.

- Какъв е скучният Томас?

- Водя простичък живот. Не живея в имение. Имам малко апартаментче, пера си сам дрехите. Кончита обира лаврите, блясъка, събитията, цветята на сцената. Но наистина обичам да разпускам без работа, когато съм свободен.

- Трудно ли е да си жена?

- О, Боже! Момичета, наистина спечелихте уважението ми. Сутиенът, обувките, другите неща, които трябва да крия - не ми е лесно и не ви е лесно, ако съм честен. Корсетът е най-неудобното нещо на света. Изработи ми го моята приятелка Тамара Маскара. Забавно ми е. Но е тежка работа да си жена. Искам да изглеждам перфектен във всяка снимка. Харесва ми да се гримирам, да си правя прически, да се обличам в рокли. Трудно или не, но по ми харесва да съм тази персона, отколкото момчето вкъщи.

- Как се чувствате после като мъж?

- След дълъг ден на високи токчета всяко момиче очаква върховния момент на тяхното събуване - носи огромна наслада. Това е най-хубавата част.

- Забелязвате ли дискриминация към вас в родината ви?

- Някои ме харесват, други - не. Нетолерантни има по света, има ги и в Австрия. Аз съм позитивна личност и се фокусирам върху положителните неща в живота. Не обръщам внимание на негативите, защото изобщо не ме интересуват.

- Ако имате възможност лично да отвърнете на хората, които ви обиждат, какво ще кажете?

- Ще ги попитам какъв им е проблемът. Защото това е само една брада! Какво толкова - коса върху лицето. Ще ги питам още защо са изпълнени с омраза. Не ги разбирам.

- Но в същото време брадата е важна за артистичния ви образ...

- Знам, че брадатите жени не са честа гледка. Искам да променя това. Мечтая за бъдещето, в което всяко момиче, искащо да има брада, да я "пусне" без притеснение. Но трябва да се започне отнякъде. И аз се опитвам да положа това начало. Всеки ме гледа и обсъжда. Най-хубавото е да ме одумват, когато се съберат около кухненската маса.

- Какво мислите за хората с обратна ориентация в Русия?

- Не се коментира. Защо изобщо да го говорим - та ни сме в XXI век. Не е важно кого обичаш. Затова правя и това. Тази нетолерантност трябва да се спре. Не нараняваме никого, ние също сме човешки същества. Смешното е, че Русия прати преди 10 години две момичета лесбийки на "Евровизия" - "Тату".

- Да, но всъщност се оказа, че те съвсем не са лесбийки.

- Да, но се целуваха на сцената.